Az EU elindítja a jogállamisági eljárást Magyarország ellen, beszakadt a forint a hírre

Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. Magyarországon a fő baj a korrupció, ezzel kapcsolatban folyamatosan tárgyaltunk, de egyelőre nem sikerült a kérdést lezárni” – tette hozzá.

Az EP-frakciók vezetői az uniós politikai prioritások végrehajtásáról kérdezték a bizottság elnökét. Von der Leyen a baloldali-liberális politikusok magyar és lengyel jogállamiságról feltett kérdéséire válaszolva elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete amelyben a bírák elutasították a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket megerősítette: a bizottság megközelítése helyes ebben a témában.

Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte. Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést szögezte le.

Mindeközben a hírre jelentősen gyengült a forint, illetve komoly esésbe kapcsolt a magyar tőzsde is, elsősorban az OTP-t adják a befektetők – írja a Portfolio. Már reggel 370 körül kezdett a forint az euróval szemben, majd délutánra 375 közelébe gyengült, a mai nap végül 377 forint felett is volt a magyar fizetőeszköz, ez már 2,2%-os gyengülést jelent tegnaphoz képest. A rekord egyébként 400 forint, amelyet közel egy hónapja, március 7-én ért el.