Zsákokban kidobott ellenzéki levélszavazatokra bukkantak Romániában

A Telex és a hvg.hu is arról számoltak be, hogy Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsáknyi kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. A román rendőrség nagy erőkkel jelent meg a helyszínen, ahol nyomokat rögzítenek.

A hvg.hu helyszínen lévő tudósítója arról írt, hogy az általa látott levélszavazatokon az ellenzékre szavaztak, de a Telex Mi Hazánkra leadottakról is ír. A lapokon nem volt pecsét, de anélkül is érvényesek. A helyszín Marosvásárhely mellett a Jeddre vezető út melletti illegális szemétlerakó. A szvazólapokra a köztemetővel szembeni építkezési törmelék között bukkantak. Vannak szavazólapok, amelyek elszórva hevernek, illetve zsákokat is lehet látni, amelyek szintén levélszavazatokat tartalmazhatnak.

A Telex cikke azt írja, hogy a punctul.ro/pontmaros helyi portál újságíróját, Cristian Teodorescut telefonon értesítette egy anonim olvasó erről, néhány fotót is küldött róla. Az újságíró kiszállt a helyszínre és videófelvételt készített. A Transtelex megkeresésére Cristian Teodorescu elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent a helyszínen hagyott, és értesítette a rendőrséget az esetről. Nincs arra vonatkozó információja, hogy kiszálltak-e már helyszínelni vagy sem, őt nem keresték meg további felvilágosítások végett.

Azonban a hvg.hu arról ír, hogy a rendőrök nagy erőkkel jelentek meg a lerakónál, le is zárták a helyszínt. A lap tudósítója elmondta, a rendőrök elsőre nem értették, miért vannak golyóstollal kitöltve a lapok, miért nem pecsét van rajtuk, mivel Romániában azzal zajlik a szavazás.

Frissítés (12:03): A Fidesz időközben közleményt adott ki ezzel kapcsolatban „A kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes – Reagálás a baloldal választási csalással kapcsolatos vádaskodásaira” címmel.

Azt írják: „A baloldal kétségbeesésében mindenre képes. A baloldal a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni. Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat.”

A helyi román portál újságírója által készített felvétel alább látható: