Oscar-díjat kapott Sipos Zsuzsanna a Dűne című film dizájnjáért

Idén is lett magyar Oscar-díjasunk Sipos Zsuzsanna személyében, aki a Dűne berendezőjeként a film látványtervezőjével, Patrice Vermette-vel közösen kapta a díjat

a legjobb látvány / produkciós tervezés kategóriában.

Sipos a Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-díjátadó ceremóniának hivatalos közvetítése előtt vette át az elismerést, mondhatni titokban, mivel idén nyolc kategóriában előre felveszik a beszédeket a Dolby Színházban, hogy az élő közvetítés gördülékenyebb legyen: a felvételt bevágják az élő adásban, ami egyébként a cikk megírásának pillanatában kezdődött el. A Twitteren szivárogtattak egyes újságírók, valaki ráadásul videóra is vette a díj átvételének pillanatát.

A Dűne valószínűleg 2020 legnagyobb szabású, legkülönlegesebb, legjobban várt filmje volt – amelyet jórészt Magyarországon forgattak. A Szárnyas fejvadász 2049, az Érkezés és a Sicario rendezője elképesztő szereplőgárda segítségével, két részben álmodta vászonra a kultikus sci-fi regényt. Sipos Zsuzsanna sem ma kezdte az ipart, az Oscar-díjat érdemelt Dűne a filmes szakember sokadik nemzetközi produkciója; korábban dolgozott a Szárnyas fejvadász 2049-ben, a Gemini Manben és a Borgiákban is.

Sipos ráadásul március közepén BAFTA-díjat is nyert a film produkciós tervezésének stábtagjaként: A Dűne című sci-fi kapta a legtöbb díjat a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia londoni díjkiosztóján.