Kína lezárja Sanghajt a koronavírus miatt, a G7-ek nem hajlandóak rubelben fizetni a gázért

A világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport kormányai felszólítják az országukban orosz energiahordozók importjával foglalkozó vállalatokat, hogy ne fizessenek rubelben az érvényes szerződések alapján Oroszországtól vásárolt földgázért – jelentette be a német gazdasági és klímavédelmi miniszter hétfőn Berlinben.

Az MTI beszámolója szerint Robert Habeck elmondta, hogy az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát, Németországot és Olaszországot, valamint az Európai Uniót mint nemzetek feletti intézményt magában foglaló G7 csoport soros elnökségét betöltő Németország képviseletében összehívta a hetek energiaügyekben illetékes minisztereit, hogy egységes, összehangolt választ adjanak a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó rubelalapú elszámolási rendszer bevezetésére.

Az online tanácskozáson teljes egyetértés volt arról, hogy Moszkva lépése az érvényes földgázszállítási szerződések egyoldalú és egyértelmű megsértése

mondta a miniszter. Kiemelte: nyilvánvaló, hogy Vlagyimir Putyin  a hetek megosztására tör, de a csoport egysége és határozottsága azt mutatja, hogy nem engednek az orosz elnöknek. A G7 csoport minden tagja továbbra is érvényesnek tartja az orosz partnerekkel kötött földgázszállítási szerződéseket, és azt az álláspontot képviseli, hogy az országuk érintett vállalkozásainak be kell tartaniuk a szerződéseket. Ezért felszólítják ezeket a vállalatokat, hogy ne tegyenek eleget Putyin követelésének mondta Robert Habeck.

Vlagyimir Putyin március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától rubelben fogadják el a földgáz árát. A legfejlettebb iparú országok informális egyeztető fóruma 1975 óta működik, és 1998-ban tagjai közé fogadta Oroszországot, így átalakult G8 csoporttá. Azért működik mégis G7 csoportként, mert Oroszország tagságát 2014-ben az Ukrajnához tartozó Krím félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése miatt felfüggesztették.

Eközben az Index arról írt a MarketWatch cikke alapján, hogy Kína legnagyobb városát, Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárják, ugyanis az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban. A hírre az olajárak négy-öt százalékot estek: fél 2 körül az Európában irányadó

északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára több mint négy százalékkal 112 dollárra esett, míg az amerikai WTI nyersolaj ára majdnem öt százalékkal 108 dollárra csökkent.

A cikk három okot szedett össze az olajárak esésére vonatkozóan:

  • Az egyik Sanghaj lezárása, amely a legnagyobb hasonló intézkedés Kínában.
  • Egy másik geopolitikai gócpont a Közel-Kelet, a jemeni polgárháború.
  • A harmadik az orosz–ukrán háború: továbbra is rengeteg a kérdőjel, hogy mi lesz az orosz szállításokkal, mely országok csatlakoznak a brit és amerikai olajembargóhoz.