Oroszország „nagyrészt befejezettnek” tekinti a támadást, a Donyec-medence „felszabadítására” koncentrálnak

Oroszország bejelentette, hogy a katonai művelet első fázisát „nagyrészt befejezettnek” tekinti Ukrajnában, és most a Donyec-medence „felszabadítására” koncentrálnak majd  jelentette a Reuters, amit a Telex szúrt ki.

A hírügynökség értékelése szerint a bejelentés alapján úgy tűnik, Oroszország az eddiginél szűkebb körű célokra váltott át, miután kemény ellenállásba ütközött a háború első hónapjában. Az orosz bejelentést Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője tette. „Az ukrán fegyveres erők harci kapacitását jelentősen csökkentettük, ami lehetőséget ad, hogy a fő célunkkal, a Donbasz felszabadításával foglalkozzunk” közölte.

Rudszkoj közölte, eddig 1351 orosz katona halt meg és 3825 megsebesült, az ilyen közlések ritkának számítanak. A NATO szerint egyébként 715 ezer elhunyt lehet a valódi szám. Azt is közölték, hogy nem zárják ki ukrán városok lerohanását, és Oroszország azonnal reagálni fog, ha felmerül Ukrajna légterének lezárása. Az orosz erők folytatják a katonai műveletet, amíg a céljukat el nem érik, de továbbra sem közöltek konkrétumokat erről.