Ujhelyi: Orbánék nem szavazták meg a róluk is szóló ologarcha-jelentést az Európai Parlamentben

Néhány más tagállamé mellett, Magyarország neve is gyakran előfordul abban az európai parlamenti jelentésben, amely az oligarchikus struktúrák elleni küzdelemről és az uniós források csalással szembeni védelméről szól. A képviselőtestület csütörtökön nagy többséggel szavazta meg a finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalást – írja a Népszava.

Egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz szögezi le a jelentés a lap szerint. Az is meghatározásra került, hogy az EU-ban példátlanul sok ilyen oligarchacsoport fordult elő, amelyek politikai összeköttetésekkel rabul ejthetik a nemzeti médiapiacot és beavatkozhatnak a demokratikus közszféra működésébe is.

Tényfeltáró cikkekre hivatkozva az állásfoglalás megjegyzi, hogy

  • Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont,
  • a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni, valamint
  • 20152019 között a tagállamok közül Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

A szerda esti vitában Daniel Freund német zöldpárti képviselő arra figyelmeztetett: „Ha így folytatjuk, Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon”. A DK-s Rónai Sándor arról beszélt, hogy az EU a háborúra tekintettel sem számolhatja fel azokat az értékeket és törekvéseket, amelyeknek az érvényesítésére létrejött. „Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a kormányzati korrupció, az oligarchák dőzsölése és mindenekelőtt Európa bomlasztói, Putyin kiszolgálóinak megálljt parancsoljunk!” – fejtette ki.

Ujhelyi István MSZP-s Európai Parlamenti képviselő azt írta posztjában a közösségi oldalán, hogy a Fidesz leszavazta a tervezetet – amit egyébként végül elfogadtak –, amely az uniós források védelmét erősítené az oligarchákkal szemben