Az orosz külügyminisztérium szerint a Nyugat borzalmas döntést hozott Ukrajna felfegyverzéséve

Az orosz külügyminisztérium csütörtök este reagált a mai NATO-csúcstalálkozón elhangzottakra. A tárca szerint a Kijevnek nyújtott további támogatásokról szóló döntés azt mutatja, hogy a nyugati szövetség a konfliktus folytatását akarja írja a hvg.hu a RIA orosz hírügynökség alapján.

A minisztérium szerint a Nyugat borzalmas döntést hozott Ukrajna felfegyverzésével, mert arra ösztönözte az ukrán kormányt, hogy erőszakot alkalmazzon az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista enklávékkal szemben. Ezzel is utalva Oroszország azon korábbi állítására, miszerint a szakadár területeken élők népirtással néztek szembe.

A NATO-csúcson elhangzottakról egy korábbi cikkünkben számoltunk be. Eszerint a tagországok vezetői további, főként védelmet biztosító eszközök, köztük nukleáris és vegyi fenyegetés elleni védelmet szolgáló eszközök biztosításáról döntöttek Ukrajna számára. Határoztak arról is, hogy a NATO megerősíti a szövetség keleti szárnyát, és új, többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.  Egyetértettek továbbá abban, hogy el kell kerülni a háború további elmérgesedését, és azt, hogy a háború Ukrajna határain túlra terjedjen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Végleges: Még több NATO-csapat kerül Magyarországra is, Stoltenberg marad a főtitkár

A NATO tagállamai megerősítették egységüket Oroszországgal szemben és Ukrajna további támogatása mellett, ugyanakkor a repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között.