Az EMNP szerint Márki-Zay Péter Erdélyben Gyurcsány Ferenc hatalomszerzési törekvéseinek trójai falova

Az Erdélyi Magyar Néppárt szerint Márki-Zay Péter Erdélyben nem szívesen látott vendég.

A kisebbik erdélyi magyar párt országos elnöksége az ellenzéki miniszterelnök-jelölt keddi és szerdai erdélyi látogatásával kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját csütörtökön.

Az MTI szerint az EMNP Gyurcsány Ferenc hatalomszerzési törekvéseinek a trójai falovaként tett említést Márki-Zay Péterről, és kijelentette: nem kérünk sem a hazugságaiból, sem a határon túli magyaroknak szánt hamis hízelgéséből, sem pedig azokból, akik valójában mögötte állnak.

A párt elnöksége szerint a magyarországi parlamenti választások előtt a magyarországi baloldal erdélyi elvtársai aktívvá váltak, Márki-Zay Pétert Marosvásárhelyen Gáspárik Attila szélsőségesen liberális színházigazgató, és Markó Béla korábbi RMDSZ-elnök is fogadta.

Az EMNP állásfoglalásra szólította fel Kelemen Hunort. Elkötelezett híve-e a nemzet határokon átívelő békés újraegyesítési folyamatának, vagy Markó Béla fogalmazza-e meg az RMDSZ valódi és titkolt véleményét, amikor folyamatosan a magyarországi balliberális oldalt támogatva szólal meg? tette fel a kérdést.

A párt a Budapest irányába is működő kétszólamúság kapcsán nyomatékosította: a balkáni típusú politikai simulékonyság a magyarmagyar kapcsolatokban megengedhetetlen.

Az EMNP ugyanakkor megállapította: az április 3-i voksolás és referendum nem csupán az Országgyűlés megválasztásáról és gyermekeink védelméről, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarság jövőjéről, az eddig elért nemzeti sikerek bebiztosításáról, a béke szavatolásáról és a tartós fejlődés garantálásáról szól.