Az oroszok rubelben kérik a gáz árát, a NATO újabb csapatokat telepít Magyarországra

Oroszország nem hajlandó kompromittált devizában így dollárban és euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen Moszkvában az MTI szerint.

Egy intézkedéscsomag mielőbbi végrehajtásáról döntöttem, miszerint az úgynevezett barátságtalan országokba szállított földgázunkért járó fizetésben kezdjük ezzel az orosz rubelre térünk át szögezte le az orosz elnök. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron.

Eközben a NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét közölte a NATO főtitkára Brüsszelben, a 30 államot tömörítő, brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csütörtökre tervezett csúcstalálkozóját megelőzően szerdán.

Jens Stoltenberg tájékoztatóján hangsúlyozta: a szövetség keleti régiójának megerősítése szárazföldi, légi és tengeri harccsoportok telepítését jelenti. A NATO a négy új harccsoport telepítése mellett megerősíti a Lengyelországban és a balti országokban már jelen lévő erőit, ezzel nyolcra emelkedik a nemzetközi harccsoportok száma a szövetség keleti régiójának teljes hosszán, a Balti régiótól a Fekete-tengerig közölte a főtitkár.