A németek szerint jöhet Orbán rémálma Putyin bejelentése miatt: a teljes gázembargó

Szerződésszegés rubelben kérni az orosz földgáz árát jelentette ki Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter szerdán Berlinben a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó új elszámolási rendszerről.

Az Európai Unió összes tagállamára vonatkozó moszkvai döntés kevéssé ijeszt meg, mert Németország földgázellátása a tavasz végéig biztosított - mondta a Zöldek politikusa egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva. Kifejtette: már tavaly decemberben, Oroszország Ukrajna ellen indított pusztító háborúja előtt világos volt, hogy Moszkva nem stabil partner, ezt jelezte a németországi földgáztározók alacsony töltöttsége. A kormány időközben gondoskodott a tározók utántöltéséről, és továbbra is komoly erőfeszítésekkel igyekszik cseppfolyósított földgázt (LNG) felhajtani a világpiacon.

Így télre és tavaszra sikerült biztosítani az ellátást, de a következő télre kell még földgázt szerezni

mondta a Zöldek politikusa. Hangsúlyozta, hogy szerződésszegést jelent Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése, miszerint a földgázszállítások ellenértékének elszámolására használt rendszert átállítják orosz rubelre.

Németország az európai partnereivel konzultál a megfelelő válaszról közölte a miniszter. A tárca mellett működő független tudományos tanácsadó testület egyik legtekintélyesebb tagja, Jens Südekum, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem nemzetközi gazdaságtannal foglalkozó kutatója első gyorselemzésében kiemelte, hogy a hosszú távú földgázszállítási szerződésekben minden bizonnyal rögzítették az elszámolás pénznemét. Ez euró vagy dollár lehet,

az orosz elnök döntése így egyoldalú szerződésszegés.

Kifejtette: a nemzetközi bankközi devizapiacon nincs elég rubel, ezért a szankciókkal sújtott orosz központi bankhoz kell fordulni, vagyis Putyin közvetve arra kényszerít minket, hogy aláássuk saját szankcióinkat. Az úgynevezett barátságtalan államok, például az EU vagy Svájc ezt nem fogják tudni egykönnyen megemészteni írta Jen Südekum, hozzátéve: az orosz elnök lépése megtorlás a nyugati szankciók ellen, amire nem sokan számítottak ebben a formában.

Mindezzel valószínűbbé vált a teljes gázembargó forgatókönyve, akár akarjuk, akár nem.

Orbán ezt sokszor hangoztatta, hogy a magyar gazdaság nagybn függ az orosz gáztól, így semmiképp sem tervezünk csatlakozni olyan szankciókhoz, amelyek az országot rendkívüli módon rosszul érintenék, többek között az energiaexportra vonatkozóak. Ezt egyébként a németek is ellenezték, úgy tűnik idáig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Az oroszok rubelben kérik a gáz árát, a NATO újabb csapatokat telepít Magyarországra

Oroszország nem hajlandó „kompromittált devizában” – így dollárban és euróban – elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra.