Hétfőn és szombaton is riasztották a Gripeneket két géphez bombafenyegetés miatt

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit március 21-én, a hajnali órákban egy török felségjelzésű, Moszkvából Isztambulba tartó civil repülőgép miatt – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Ahogy a közlemény szól, a Moszkvából Isztambulba tartó repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, amely miatt a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását. A török felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar–román határig kísérték, ahol elhagyta a magyar légteret.

A Gripenek a gép a magyar légtérből való kilépése után a térségben maradtak és járőr feladatot hajtottak végre, majd ezt követően tértek vissza a kecskeméti bázisra – írták.

Szombaton is történt ilyen eset.

Akkor azt írták, hogy március 19-én az éjszakai órákban egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A321-es repülőgép miatt riasztották a Gripeneket.

A gép a román légtérben közlekedett, amikor bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé. Az utasszállítót a román légierő gépei a román-magyar határig kísérték, ahol a feladatot a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központjának riasztása alapján átvették a Magyar Honvédség vadászgépei.

Az A321-es repülőgép kikísérését biztosították a magyar légtérből, tőlük a feladatot a szlovák légierő vette át. A Gripenek ezt követően még rövid ideig a légtérben maradtak, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Pont egy hete, március 14-én is történt ugyanilyen, akkor egy szerb gép fordult vissza a magyar határnál, majd Szeged felett jöttek el Gripen-kísérettel:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Bombariadó volt egy szerb Airbus-gépen, Szeged felett kísérték ki a Gripenek Belgrád felé

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfő kora délutáni egy Belgrád-Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A319-es repülőgép miatt.