Romániában újabb katona halt meg hadgyakorlat során

Újabb román katona halt meg pénteken gyakorlatozás közben erősítette meg a bukaresti védelmi minisztérium az MTI szerint.

A baleset a kelet-romániai Smardan lőtéren történt egy éleslövészet nélküli, tankvezetési gyakorlat során, amikor a manőverezést irányító katona beszorult a mozgásba lendült harci jármű és egy oldalfal közé. A 35 éves őrmester olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínre érkező mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A román hadseregben 14 éve szolgáló hivatásos katona családjának Nicolae Ciuca, az iraki és afganisztáni hadszíntereket megjárt tartalékos tábornagy, jelenlegi román miniszterelnök is részvétét fejezte ki. Ciuca szerint kiképzési rutingyakorlat torkollott tragédiába.

Két hete, ugyancsak Dobrudzsában, kettős balesetben vesztette el nyolc katonáját a román hadsereg, amikor lezuhant a légierő egyik MiG-21 Lancer típusú vadászgépe. Nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is lezuhant, a fedélzetén lévők katonák közül senki sem élte túl a balesetet.