Hvg: Novák Katalin szoros kapcsolatot ápol nemrég letartóztatott putyinista személyekkel

Az amerikai szövetségi nyomozók megkezdték azoknak a lekapcsolását, akik az Ukrajnával szembeni agresszió propagandáján dolgoznak. Szoros kapcsolatot ápol ezzel a körrel az újonnan megválasztott magyar államfő, Novák Katalin is – írja a HVG360 előfizetőknek elérhető cikke alapján az Alfahír.

A lap szerint az FBI kezdeményezésére a brit hatóságok március 3-án Londonban letartóztatták az amerikai Fox News egykori ügyvezetőjét, Jack Hanicket, aki 2013 óta közreműködött az egyik legvadabb putyinista televíziós csatorna, a Cargrad felállításában és európai terjeszkedésében. Malofejev nem mellesleg Putyin jobbkeze az európai politikai beavatkozásokban; olyanokkal is jó kapcsolatot ápol, mint Le Pen vagy Salvini.

Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb a magyar kormánnyal is megtalálják a közös hangot.

A Cargrad TV szerkesztőségi igazgatója kezdettől fogva a Putyin Raszputyinjának tartott neofasiszta filozófus, Alekszandr Dugin volt, akinek meggyőződése, hogy Oroszországnak egy eurázsiai birodalmat kell létrehoznia a Nyugattal szemben, így Ukrajnának mint önálló államnak nincs létjogosultsága. A HVG360 szerint az amerikai igazságügyi minisztérium által most közzétett vádirat Hanick lefülelt levelezését ismertető részében van utalás arra, hogy Malofejev és az ő Nagy Szent Bazil Jótékonysági Alapítványa

finanszírozza a Családok Világkongresszusát, amelyen 2014-ben először a magyar kormány is képviseltette magát.

Novák Katalint Igor Beloborodov hívta meg az eseményre, aki az exkémektől hemzsegő Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetének a demográfusa. Márpedig ez az intézet volt az, amelyet amerikai tisztségviselők 2017-ben úgy neveztek meg, mint amely kiagyalta, miként lehet befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást. Bár Novák 2014-ben végül nem vett részt az eseményen, rá egy évvel Beloborodov Budapesten járt, és akkor már köszönőlevelet is kapott Nováktól.

A szervezet csúcstalálkozóját 2017-ben Magyarországon tartották, de Novák a 2019-es veronai találkozón is ott volt.

A Malofejev-féle alapítvány munkatársa Alekszej Komov is, aki a Családok Világkongresszusának orosz képviselője, egyben a CitizenGo nevű nemzetközi online petíciós platform elnökségi tagja, csakúgy, mint az amerikai keresztény jobboldal vezéralakja, Brian Brown, aki egyben a Political Network for Values igazgatósági tagja is. Ez a szervezet éppúgy a populista jobboldal képviselőit tömöríti szerte a világon, mint a világkongresszus,

ráadásul egészen a közelmúltig Novák volt a PNV elnöke.

A HVG érdeklődésére azonban arra már nem reagált a szervezet, hogy Novák Katalin már miért nem tagja a szervezetnek, csupán annyit közöltek, hogy még december végén lemondott. Közben Novák munkatársának, Ágota-Babik Annának az irányításával és az állam 38 millió forintos támogatásával 2020-ban megalakult a Politikai Hálózat az Értékekért Magyarország Egyesület, amely

kifejezetten egy politikai lobbiszervezet a konzervatív szakpolitikai javaslatok becsatornázására az európai döntéshozatalba.

A PNV egyébként elítélte az oroszok ukrajnai invázióját, de Brown a saját közösségi csatornáin már sokkal megengedőbb az orosz narratívával szemben, és hivatkozik Putyinnak arra az eszmefuttatására is, amely gyakorlatilag nem létezőnek minősítette az ukrán nemzetet. A lap szerint tehát kétség sem fér ahhoz a fentiek alapján, hogy Novák Katalint szoros szálak kötik az orosz politikai érdekekhez.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az külön érdekesség, amit a hvg.hu szúrt ki, hogy Novák Katalin egyik posztja pont az oroszokat mondja ki a háború elindítójának. Pontosabban egy idézetet szerkesztettek rá Novák képére, melyet az államfővé választásának ceremóniáján mondott:

az Oroszország által indított háború (...) védhetetlen és megmagyarázhatatlan“.

Ez ugyanis az eddigi állami propagandával és a fideszes választók jó részének nézeteivel ellentétes. Ezt bizonyítja az is, hogy rengeteg kormánypárti komment szidja a poszt alatt, vagy éppen finoman jelzi, hogy nem ért egyet vele teljes mértékben:

  • „Értjük a megszólalás politikai okát, tartalmilag viszont nehéz egyetérteni vele.”
  •  „Megmagyarázhatatlan????? És mi van a legyilkolt 15 ezer orosz kisebbséggel és a NATO lopakodó terjeszkedésével???? Kedves Elnök Asszony – ha ez a hivatalos álláspontja, akkor máris csalódtam Önben!!!!!! Nem kicsit – nagyon!!!!!”
  • „Döbbenetesen rossz kiemelés! Mintha a Soros-médiától jönne! Oroszországot szívós agresszióval belekényszerítették – kinek nyal ez a poszt?”
  • „Kisanyám, ha te ezt így látod, akkor nem sok keresnivalód van a köztársasági elnöki székben!”
  • „Budaházinak tessék kegyelmet adni, ne Putyinon ítélkezzen!”

Többségében elöl vannak azok a kommentek, amelyek többnyire ellenzékiektől jöttek és azt taglalják, hogy valószínűleg egy támogatottsági felmérésnek köszönhető a hirtelen pálfordulás, vagy éppen egyetértésüket fejezték ki az idézet alapján. Az ügy egyébként azért robbant nagyot, mert az atlantista nézeteket vallóként ismert, jelenleg az Országgyűlés külügyi bizottságát vezető fideszes képviselő, Németh Zsolt csütörtök este a Facebookon a következő idézetet tette közzé:

„Ruszkik haza! Legyen béke!”

Mint a hvg.hu is megemlíti, az első mondat a Fidesz 1989-es követelése, amit Orbán Viktor is megfogalmazott Nagy Imre újratemetésén. Viszont a poszt alatt a hívek pont ezen mondat miatt szabadították rá indulataikat a politikusra, ami a korábbi putyinista propagandával ellentétes dolgokat sugall, márpedig a kormány jelenleg ezt sulykolja a köztévén át a kormányközeli lapokig.

Az egyik topkomment egyébként a szegedi Zöld város projektért felelős tanácsnok, Mihálik Edvin műve:

„Orbán = Putyin! Ruszkik haza!” – írta a momentumos politikus, amelyre kapott támogató, de beszólogató választ is. Ugyanakkor más ellenzéki politikusok is betrollkodtak alá, többek között Márki-Zay Péter is: „Örülök Zsolt, hogy Orbán Viktorral szemben felébredt a lelkiismereted. Sohasem késő” – írta Orbán Viktor fő kihívója.