Orbán nem megy Kijevbe a lengyel, cseh és szlovén kormányfőkkel

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel közölte a varsói kormányfői hivatal. Orbán Viktor tudott az eseményről, de nem megy el.

A közlemény szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot írták. Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője kedd délelőtti sajtóértekezletén közölte: a négy politikus vonattal utazik az ukrán fővárosba, már át is kelt a lengyel-ukrán határon.

Az útról az Európai Tanács múlt heti párizsi értekezletén született előzetes döntés, a lengyel diplomaták az ENSZ mellett a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vezetőit is tájékoztatták róla mondta el Dworczyk.

A hvg.hu megkérdezte a magyar Kormányzati Tájékoztatási Központot, valamint a kormányfő sajtófőnökét, hogy Orbán Viktort elhívták-e a találkozóra, illetve tervez-e a közeljövőben Kijevbe utazni. Havasi Bertalan a következőt válaszolta:

A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.