Putyin terrortámadásra adott utasítást a csernobili atomerőmű ellen az ukrán hírszerzés szerint

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott arra, hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák készítsenek elő terrorcselekményt a csernobili atomerőmű ellen, amiért utóbb majd Ukrajnát teszik felelőssé állította pénteken az ukrán katonai hírszerzésre hivatkozva az UNIAN ukrán hírügynökség.

A nukleáris létesítmény egészében az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közlése szerint továbbra sincs áramellátás, annak ellenére sem, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön még azt ígérte, országának szakemberei megoldják ezt a problémát. Lekapcsolták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelőrendszeréről is. Az orosz csapatok által ellenőrzött csernobili atomerőműben technogén katasztrófát terveznek, amiért a megszállók Ukrajnára próbálják áthárítani a felelősséget. Azaz, miután a szárazföldi hadművelettel és a közvetlen tárgyalásokkal nem sikerült elérni a kívánt eredményt,

Putyin kész a világközösség nukleáris zsarolásához folyamodni

írta az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. A közlemény szerint az orosz erők nem engednek be az atomerőmű területére ukrán szerelőbrigádokat. Helyettük Fehéroroszországból érkeztek úgynevezett szakemberek, akik nukleáris energiával foglalkoznak, de velük együtt orosz szabotőrcsoportok is beszivárogtak a területre. Az ukrán hírszerzés úgy értesült, hogy az Antonov repülőgépgyár hosztomeli légibázisának területén az orosz csapatok hűtőkocsikba gyűjtik az elesett ukrán katonák holttesteit. Állítólag azt tervezik, hogy

a csernobili atomerőműbe viszik a holttesteket, ahol majd meggyilkolt szabotőrökként állítják be a propagandájukban őket.

Vasárnap egyébként három orosz állami hírügynökség, a TASZSZ, az Interfax és a RIA Novosztyi egy névtelenül nyilatkozó, az orosz Külső Hírszerző Szolgálatra is hivatkozó forrást idézett, amely azt állította, hogy Ukrajna, két évtizedig tartó titkos nukleáris és fejlesztések nyomán, mindössze "néhány hónapra volt attól", hogy minden felététele meglegyen saját nukleáris fegyvere és a hordozóeszközök kifejlesztéséhez.

Az informátor szerint Kijev mind uránium, mind plutónium alapú nukleáris robbanószerkezet kifejlesztésén dolgozott.

Közben biológiai fegyver fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát még szintén vasárnap Igor Konsenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Az orosz katonai tárca vasárnap az ukrán egészségügyi minisztériumtól származó iratokat hozott nyilvánosságra. Az orosz támadás napján, február 24-én kiadott utasítás értelmében a poltavai és a harkivi laboratóriumok munkatársainak sürgősen meg kell semmisíteniük a pestis, a lépfene, a tularémia (nyúlpestis), a kolera és más halálos betegségek ott őrzött kórokozóit.

„A birtokunkba jutott dokumentumok megerősítik, hogy ukrán biológiai laboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében biológiai fegyverek összetevőinek kifejlesztése zajlott” – hangoztatta. Konasenkov szerint a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta. A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat. Az elmúlt években

Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjetköztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

Az orosz állítás szerint Ukrajnában működő biológiai laboratóriumok biztonságának garantálását sürgette Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Pekingben. A kínai külügyi szóvivő annak kapcsán beszélt erről, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajnában amerikai finanszírozású katonai biológiai kísérletek folytak. Orosz állítások szerint egy több mint 30 biológiai laboratóriumból álló ukrajnai hálózat egyebek között mikrobák patogén tulajdonságainak felerősítésén dolgozott.

Csao arra kérte a feleket, hogy gondoskodjanak az intézmények biztonságáról. Washingtont pedig felszólította, hogy hozzon nyilvánosságra minden részletet a laboratóriumokról, egyebek mellett azt, hogy milyen vírusokat raktároznak az intézményekben, és milyen kísérleteket folytattak. A kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok mind ez idáig akadályozta egy, a biológiai fegyvertilalmi egyezményhez igazodó, nemzetközi ellenőrzési mechanizmus kialakítását, és nem járult hozzá a saját területén, illetve külföldön működtetett biológiai laboratóriumok ellenőrzéséhez.

Csao Li-csien említést tett a marylandi Fort Detrick katonai bázisról is, ahol szerinte az Egyesült Államok nagy mértékben folytatott katonai biológiai tevékenységet. A Fort Detrick bázissal kapcsolatban kínai diplomaták, valamint a kínai sajtó rendszeresen fogalmazott meg hasonló állításokat a koronavírus-járvány kapcsán is, azokra az amerikai állásfoglalásokra reagálva, hogy a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laboratóriumból szabadulhatott el.

Közben Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos arról tájékoztatott pénteken, hogy február 24. óta mostanáig 78 gyermek vesztette életét, és több mint száz sérült meg az ukrajnai háborúban.

Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra sem tudnak pontos adatokat a Donyeck megyei Mariupol és Volnovaha településeken, valamint a Kijev megyei Irpiny városában elhunytak és megsebesültek számáról. Az ombudsman a nemzetközi közösséghez és a nemzetközi emberi jogi szervezetekhez fordult azzal a felhívással, hogy segítsenek megállítani Oroszország Ukrajna elleni katonai támadását.

Volodimir Zelenszkij elnök egyik pénteki videóüzenetében arra emlékeztette az Ukrajnában orosz oldalon harcolni akaró szíreket, hogy Oroszország ugyanúgy bombázta városaikat, mint ahogy most Mariupolt és Harkivot. Így bánnak az orosz csapatok az oroszajkúakkal, akiknek +védelméről+ annyi szó esett Moszkvában: rakéták, bombák, tüzérség. És most itt vannak a szír zsoldosok, akik egyáltalán meg sem tudják különböztetni, hogy ki milyen nyelven beszél itt (Ukrajnában), milyen templomba jár, és melyik pártot támogatja fogalmazott üzenetében Zelenszkij.

Ihor Poliscsuk, a nyugat-ukrajnai Luck városának polgármestere egy, az ukrán televíziók által azonos időben közvetített műsorban közölte, hogy a város repülőterét ért pénteki légicsapás következtében az eddig megerősített információk alapján négyen haltak meg, és hatan szenvedtek sérüléseket. Az ukrán vezérkar péntek déli jelentése szerint az orosz erők változatlanul heves támadásokat hajtanak végre Kijev és Mariupol környékén, valamint előrenyomulnak a keleti országrészben Krivij Rih, Kremencsuk, Nyikopol és Zaporizzsja irányába. Ezenfelül tüzérségi és légi támadásokat indítanak az ország belsejében fekvő városok úgymint Dnyipro, Luck és Ivano-Frankivszk ellen.