A honvédelem észlelte a szovjet drónt Magyarország felett, de nem avatkoztak közbe, a horvátok botránynak nevezték a történteket

Magyarország légterébe lépésétől végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta a magyar légtérvédelem a Zágrábban lezuhant drónt közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken.

Az ügy előzménye, hogy vizsgálat indul Horvátországban amiatt a minden valószínűség szerint Ukrajnából indított, Tu-141 típusú felderítő drón miatt, amely még csütörtök éjjel csapott be Horvátország fővárosában, Zágrábban, három méter mély krátert hagyva maga után a Jarun-tó mellett. A Népszava azt írja, hogy horvát kormányzati közlések szerint a felderítő drón a magyar légtéren át érte el Horvátország területét, ahova 700 kilométer per órás sebességgel hatolt be 1300 méteres magasságban.

Zoran Milanović horvát elnök egy sajtótájékoztatón azt állította, a Tu-141-es 40 percen át repült Magyarország légterében, Horvátországéban kevesebb mint hetet töltött, mielőtt lezuhant volna. Az államfő súlyos incidensnek nevezte, ami történt. Sokáig az egyetlen magyar reakció Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-posztja volt, amelyben azt írta, hogy a magyar hatóságok is vizsgálják a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyét. A tárcavezető kora délután azt írta: nemrég beszélt telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel az ügyben.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt közölte. Szakértők szerint a roncsok alapján egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén jelentette pénteken az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva. Az eset csütörtökön valamivel éjfél előtt történt.

Akkor még úgy tudták, nem vették észre az érintett országok.

Ezt Andrej Plenković horvát miniszterelnök is megerősítette, hogy a Tu-141-es Magyarország felől repült be, miután 17 percet román, 48 percet pedig magyar légtérben töltött,  Románia, Magyarország és Horvátország is a NATO tagja. Ezt a Honvédelmi Minisztérium később cáfolta. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata csütörtök éjszaka észlelt egy repülő tárgyat a magyar légtérben, amely a radarképernyőn időnként feltűnt. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaznak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett írták.

A HM kiemelte: a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be.

A drón a Magyarországra történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből fogalmazott a közlemény. Megjegyezték, hogy az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, akkor az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légi járművet nem találtak ott közölték. Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket írta a HM.

Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek

közölték. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják tették hozzá. A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát szögezte le közleményében a HM.

Az MTI a tárcától úgy értesült, a HM provokációtól tart: nem akarja, hogy valamilyen indokolatlan intézkedés miatt Magyarország belekeveredjen a háborúba. Ezért először ellenőriznek és csak indokolt esetben intézkednek, ha a jármű képes fegyver szállítására tették hozzá.

Az ukránok eközben azt állítják, hogy nem az ő drónjukról van szó.

Markijan Lubkivszki volt zágrábi ukrán nagykövet, jelenleg a kijevi védelmi minisztérium államtitkára a horvát állami televízióban, a HRT-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy a felderítő drón nem ukrán felségjelzést visel. Az oroszok viszont azt állítják, hogy a Tu-141-es igenis ukrán, Ukrajnában gyártották, Oroszország pedig 1991, vagyis a Szovjetunió szétesése óta nem tartja hadrendben.