Lengyelország kész az amerikaiaknak adni Mig-29-es vadászgépeit

Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes Mig-29-es vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket olvasható a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményben, amit az MTI szemlézett.

A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető közlemény szerint a döntést a lengyel államfő és a kormány közötti konzultáció előzte meg. Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. Lengyelország kész azonnal egyeztetni e gépek beszerzésének feltételeiről áll a dokumentumban.

A lengyel kormány a közlemény szerint arra szólít fel más, MiG-29-essel rendelkező NATO-tagállamokat, hogy hozzá hasonló módon járjon el. A közleményt azt követően adták ki, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Moldovában kijelentette: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek odaszállításáról arra az esetre,

ha Varsó úgy döntene: Ukrajnának ad át gépeket.

A keddi varsói külügyi nyilatkozat értelmében azonban Lengyelország a Mig-29-eseket nem Ukrajnának szállítja. Ez összhangban van vezető lengyel politikusok álláspontjával, akik reagálva Blinken kijelentésére , többször leszögezték: a gépek ukrajnai szállításáról csakis a NATO keretében lehet döntést hozni.

Ezt az álláspontot megerősítette keddi esti, a varsói külügyi közlemény kiadásával szinte egyidőben Oslóban tartott sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. A norvég hivatali partnerével, Jonas Gahr Stor kormányfővel közös sajtókonferencián Morawiecki ismét aláhúzta: Lengyelország nem tehet semmilyen önálló lépést a támadó fegyverek ukrajnai szállítását illetően, mert nem részese az ott folytatott háborúnak.

A lengyel kormányfő azt is hozzátette: a háborúnak sem Lengyelország, sem a NATO nem a részese.