Lassan két hete vannak fogságban a csernobili atomerőmű dolgozói, fogytán az élelmük

A BBC közölt egy cikket arról, miszerint majd két hete van orosz fogságban a csernobili atomerőmű száz műszaki dolgozója és kétszáz biztonsági őre, ezt a 444.hu szemlézte.

„Bonyolult és feszült a helyzet. Pszichológiailag és testileg is megviseli őket, és a moráljukra is kihat” – mondta az erőműben rekedt ukrán dolgozókról Jurij Fomicsev, a közeli Szlavutics polgármestere, ahol egyébként laknak, onnan vonattal járnak be. A BBC szerint az oroszok által körbezárt dolgozók továbbra is végzik a munkájukat, de a helyzetük egyre nehezebb, mert az élelmiszer- és gyógyszerkészleteik is korlátozottak. A helyzet bizonytalansága miatt már most porciózni kezdték ezeket az adagokat; naponta csak egyszer étkeznek, jellemzően kenyéren és kásán élnek.

Vasárnap az oroszok ugyan felajánlották, hogy visznek nekik ételt, de azt visszautasították, mert csak propagandafogásnak tartották.

Az egyik, az erőműben rekedt dolgozó hozzátartozója szerint az orosz hadsereg itt is kettős játékot játszik, mint az ostromlott városoknál a humanitárius folyosókkal: hozzájárultak ugyanis ahhoz, hogy műszakváltás legyen, de egyben közölték, hogy nem tudják garantálni sem az erőműből haza-, sem az oda munkába indulók biztonságos áthaladását.

Ilyen körülmények között egyre komolyabb esélye van annak, hogy a stressz hatására már nem lesznek képesek biztonságosan végezni a munkájukat. A szakértők szerint bár az erőmű már évtizedek óta nem üzemel, az 1986-ban felrobbant reaktor biztonságos elszigetelése folyamatos karbantartást igényel, békeidőben 2400 fős stáb dolgozik ezen. Rafael Grossi, az ENSZ Nemzetközi Atomenergiaügynökségének elnöke külön is hangsúlyozta, hogy

fontos lenne pihenniük, hogy megfelelően legyenek képesek ellátni feladataikat.

Ha a nagyobb nukláris katasztrófa esélye nem is nagy, a dolgozók és családjuk szenvedése nagyon is valós. Mind nagyon kimerültek és kétségbe esettek. Abban is kételkednek, hogy bárki törődne velük. Nem látják, hogy bárki is megpróbálná megmenteni őket” – mondta egy az erőműben rekedt dolgozó rokona.