Oroszországban elnémult a Twitter, a Facebook és a Youtube is, az „álhírterjesztőket” akár 15 év börtön is várja

Oroszországban elnémult a Twitter és a Facebook is, egyes jelentések szerint a Youtube sem elérhető. A Reuters hírügynökség az okokról azt írja, hogy ezzel válaszoltak arra, amint a Meta, vagyis a Facebook és más szolgáltatások ernyőszervezete letiltotta platformjain az orosz híroldalakat.

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor szerint a Facebook már 26 alkalommal sértett törvényt az orosz média ellen 2020 októbere óta. Ez egy jelentős eszkalációja annak a történetnek, amely évek óta húzódik az orosz média és a nagy techcégek között, különböző pénzügyi bírságokkal és a szolgáltatás lassításával fűszerezve.

Eközben egyhangúlag elfogadta az orosz parlament mindkét háza pénteken azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén – erről az MTI számolt be. Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő (jelenlegi árfolyamon több mint 4,7 millió forintos) pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ha ez szolgálati pozícióval történő visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig (mintegy 15,8 millió forintig) terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

Az orosz fegyveres erők lejáratásának kategóriájában a hadsereg alkalmazásának akadályozására irányuló nyilvános felhívásokért magánszemélyek adminisztratív eljárás keretében 3050, a tisztviselők 100200 ezer, a jogi személyek pedig 300500 ezer rubellel bírságolhatók. Ha ugyanez törvényellenes cselekedetekre történő felszólítással jár, valamint mások életét és egészségét veszélyezteti, a tétel megduplázható. Ha a jogsértés egy éven belül megismétlődik, az elkövető ellen büntetőeljárás indulhat.

Azokkal szemben, akik Oroszország ellen bevezetendő külföldi szankciókat sürgetnek, ezentúl büntetőeljárás indulhat. Az ilyen cselekmény 500 ezer rubelig vagy az elítélt hároméves jövedelméig terjedő pénzbírsággal vagy szabadságkorlátozással, három évig terjedő kényszermunkával, hat hónapig terjedő letartóztatással vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.