Leállították a reaktorokat az oroszok által lőtt ukrán atomerőműben

A hvg.hu számolt be róla, hogy az egyébként Európa legnagyobb atomerőművében pénteken a hajnali órákban az orosz hadsereg nehéztüzérségi támadása következtében tűz ütött ki, amelyet aztán elfoglalt az orosz hadsereg. Jelenleg az a hír járja, hogy emiatt inkább leállították a reaktorokat a zaporizzsjai létesítményben.

Az üzemeltető személyzet folyamatosan monitorozza az erőmű állapotát írta reggel az Ukinform állami hírügynökség, hozzátéve, hogy a dolgozók folytatják a munkát. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség ukrán forrásokra hivatkozva korábban közölte azt is, hogy a régióban a háttérsugárzás normális. A szolgálat azt közölte, hogy az erőmű ötszintes oktatási és kiképzőközpontjának felső három szintje égett.

A BBC News legfrissebb cikkében Claire Corkhill professzor, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagok szakértője azt mondta; úgy tűnik, hogy az erőmű hat reaktora közül csak egy működik. Corkhill szerint a reaktorokat offline állapotba kapcsolták, ami azt jelenti, hogy leállítják a nukleáris reakciót, és biztonságos és stabil állapotba helyezik őket. Úgy vélte, pontosan ez lehetett Oroszország szándéka.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta az MTI szerint, hogy péntekre virradóra a „kijevi rezsim” próbálta meg „borzalmas provokációval” előidézni, hogy tűz alá vegyék az orosz fegyveres erők által február 28. óta megszállva tartott erőművet. A tábornok szerint helyi idő szerint hajnali 2 óra környékén ukrán diverzánsok a kiképzőközpontból tűz alá vették az orosz nemzeti gárda járőrét, majd felgyújtották és elhagyták az épületet.

Konasenkov szerint Volodimir Zelenszkij elnöknek az erőmű veszélyeztetettségére vonatkozó kijelentései, valamint az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával folytatott tárgyalásai „semmi kétséget” sem hagynak afelől, hogy a provokáció célja Oroszország megvádolása volt azzal, hogy sugárfertőzés-gócpontot hozott létre. A szóvivő azzal is vádolta a kijevi vezetést, hogy elvesztette az ellenőrzést a külföldi zsoldosokkal megerősített diverziós csoportok felett.

Zaporizzsja a legnagyobb Ukrajna négy atomerőműve közül. Ezek együttesen az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítják. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint most először indult háború egy olyan ország ellen, amelynek ilyen kiterjedt és jól működő atomenergia-programja van. Zaporizzsja hat blokkjának nettó kapacitása egyenként 950 megawatt elektromos teljesítményű. Az első közülük 1984-ben, az utolsó pedig 1995-ben csatlakozott a hálózatra.