Az orosz állami tévétársaság ellátogatott a teljesen elpusztult Antonov-óriásgéphez

A Twitterre töltöttek fel részletet abból, hogy az orosz állami tévétársaság ellátogatott arra az Antonov-reptérre, amely Kijev északnyugati részén található, és az Antonov An-225 Mriya otthona.

Amit ott találtak, az még annál is lesújtóbb, mint az tegnapi cikkünkben látható volt: a gép szinte teljesen kiégett, a váz megsemmisült. A hosztomeli repülőtér is hasonlóan nézett ki, az akkori videók alapján lőszer és járműroncsok mindenhol.

Azt nem tudni, hogy a reptéren lévő muzeális értékű repülőgyűjteménnyel mi lett végül, de az An-225 óriásgép, amelyből egyetlen darab volt a világon, és amely nemrég még Szeged felett repülve hívta fel magára a figyelmet, menthetetlenül kiégett (a gépről készült felvétel ide kattintva nézhető meg):

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Korábban megírtuk, hogy megsemmisülhetett az Antonov-gyár és egyben Ukrajna büszkesége, az An-225 Mriya-t. Ezt a Flightradar24 osztotta meg Twitteren az ukrán külügyminiszter nyomán. Dmitro Kuleba a posztban azt írta: „Ez volt a világ legnagyobb repülőgépe, az An-225 Mriya (jelentése álom). Az oroszok ugyan elpusztíthatták a gépet (az álmunkat), de soha nem fogják elpusztítani egy erős, független és demokratikus, európai országról szóló álmunkat. Mi fogunk győzni!”

Korábban is volt aggódás a gépért, illetve a reptéren lévő, történelmi jelentőségű műtárgyakért.

Az Antonov AN-225 Mriya-t számos szállítási feladatra használták a világon mindenfelé, de leginkább Európában. Az egyetlen létező példány volt ugyan, de nem volt olyan ritka a megjelenése, többször (2008, 2016, 2020) járt Budapesten is. A szovjet Antonov tervezőirodában, Kijevben az 1980-as évek második felében fejlesztették ki, eredetileg a szovjet űrprogram kiszolgálására. Ezért is ilyen nagy, hiszen a hátán az amerikai Space Shuttle űrsikló hasonmását, a Buran-t szállítgatta, a farok villás kialakítása is a speciális légáramlások miatt van. Ha hagyományos függőleges vezérsíkja lett volna, az űrsikló árnyékolása miatt irányíthatatlanná válna.

Korábban Szegeden is lencsevégre kapták az egyetlen példányszámban létező, a világ egyébként legnagyobb, üzemképes óriásgépét:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Nagyon komoly fotót lőtt egy szegedi a felettünk elhaladt óriásgépről

„A világ legnagyobb repülőgépe Szeged felett. Bár ma nem lehetett látni, kedden ragyogó időben jött. 9.7km magasan repült, 795km/h sebességgel.”