Macron a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetés után: a legrosszabb következik

Emmanuel Macron szerint a „legrosszabb következik” az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte „teljesen eltökélt az invázió folytatásában”, miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot – közölte a francia elnöki hivatal az MTI beszámolója alapján.

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint az orosz elnök kezdeményezésére létrejött másfélórás telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin megerősítette francia kollégájának, hogy az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és súlyosbodni fog, amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit.

Macron elnök előrejelzése az, hogy a legrosszabb következik, mindarra tekintettel, amit Putyin elnök mondott neki

jelezte az Élysée-palota. A háború február 24-i kezdete óta harmadik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök. Ez utóbbi célja az volt, hogy tájékoztassa Emmanuel Macront a helyzetről és a szándékairól egy őszinte beszélgetés formájában fogalmazott a francia elnöki hivatal. Az ukránokkal szembeni vádakra a francia elnök azt válaszolta neki, hogy (Putyin) súlyos tévedést követ el az ukrán rendszerrel szemben, amely nem náci.

Fabulálsz és ürügyeket keresel

mondta Macron az Élysée-palota szerint Putyinnak. A francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy ne hazudjon többet. A beszélgetés alkalmat teremtett a nézeteltérések tisztázására, és arra, hogy kimondjuk az igazságot Putyin elnöknek, de sajnos annak megállapítására is, hogy a végsőkig eltökélt a katonai hadművelet folytatásában vélte a francia elnöki hivatal. Az ukránok bátran küzdenek. Semmi nem végleges, de az erőviszony nagyon eltérő szögezte le az elnöki hivatal, kiemelve, hogy Emmanuel Macron pesszimista a telefonbeszélgetést követően.

Szigorítani fogjuk a szankciókat Oroszország ellen erősítette meg a francia elnökség, amely szerint a büntetőintézkedések sora nagyon erős eszköz, ahogy az látható a rubel összeomlásában is. Párizs nagyon jelentősnek ítélte meg azt is, hogy Kína tartózkodott az ENSZ-ben, amikor az Ukrajnával szembeni erő azonnali beszüntetését követelő határozatról szavaztak. Az Élysée-palota jelezte, hogy érdekli Kína javaslata a közvetítésre az ukrán-orosz konfliktusban, s ennek érdekében Párizs felvette a kapcsolatot a pekingi illetékesekkel.

Érvekkel alátámasztott magyarázatot adott francia kollégájának, Emmanuel Macronnak Vlagyimir Putyin orosz elnök a neonácik jelentős szerepéről az ukrán állami politikában közölte a Kreml sajtószolgálata csütörtökön. Az Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta a két vezető harmadszor beszélt telefonon egymással.

Putyin elmondta, hogy sok mindennel nem értett egyet Macronnak a franciákhoz intézett üzenetével, egyebek között azzal sem, hogy hazugságnak nevezte azt, hogy Oroszország a nácizmus ellen harcol Ukrajnában.