Forródrót a Pentagon és Moszkva között, végítélet napi repülő a levegőben, rengeteg civil halott

A Pentagon egy új közvetlen kommunikációs kapcsolatot létesített az orosz védelmi minisztériummal, hogy elkerülhetőek legyenek a félreértések, félreszámítások az orosz–ukrán háborús helyzetben – tudta meg a Reuters. Egy névtelenséget kérő amerikai illetékes azt mondta a hírügynökségnek, hogy az új kommunikációs kapcsolat célja az, hogy elkerülhetők legyenek a „téves számítások, katonai incidensek és az eszkalációk”.

Eközben rövid gyakorlaton vett részt a minap az Egyesült Államok egyik „Végítélet” (Doomsday) nevű repülőgépe – írja a hvg.hu. Az amerikai légierő arra használja, hogy ha nukleáris háború tör ki, akkor a levegőből működjön egy főparancsnokság. A gépet Nebraska felett szúrták ki, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte: készültségbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket.

Az amerikaiak kémdrónja, a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk eközben szokásostól eltérő módon, Lengyelország és Belausz határán körözött, valamint elment északra is Kalinyingrádot figyelni. Az okokról nem tudni.

A sved légierő kiadta azt a fotót, amin négy orosz vadászgép  két Szu-24 és két Szu-27 – sértette meg Svédország légterét. Az ország légiereje azonnal riasztotta a JAS-39 Gripen típusú vadászgépeit, amelyek sikeresen képet is tudtak készíteni az incidensről. A svédek azt mondták az esetről, hogy a jelen helyzet és a fenyegetések fényében nagyon komolyan veszik az incidenst:

Fotó: TT NEWS AGENCY / ImageForum / Reuters

Oroszország és Ukrajna között véget értek a béketárgyalások, ahol a felek abban megegyeztek, hogy szükség van humanitárius folyosók létrehozására, valamint fegyverszünetre ahhoz, hogy ezeken a civilek biztonságban elmenekülhessenek – írja a Reuters. Zelenszkij ukrán elnök szerint vannak olyan fejlemények, ahol elképzelhetőek kompromisszumok, de van olyan, ahol semmiféle kompromisszum nem lehetséges.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz hadműveletek a tervek szerint haladnak Ukrajnában, egyben a katonákat éltette, akiket hősöknek nevezett.

Oroszország állítólag nyilvános kivégzésekre vonatkozó terveket készített elő, amiket a háború sújtotta Ukrajnában hajtana végre – írja a Guardian a Bloomberg cikke alapján, amely egy európiai hírszerzési tisztviselőt idéz, aki szerint Moszkva a nyilvános kivégzésekkel próbálhatja elriasztani az ukránokat attól, hogy visszavágjanak. A kivégzéseket a már elfoglalt városokban hajthatják végre az oroszok.

Az ukrán védelmi vonalak folyamatosan állnak fel az oroszokkal szemben, ahogy Moszkva folyamatosan bombázza és lövi Ukrajnát továbbra is, egészen csütörtök éjfél óta. Ezt az ukrán elnök, Zelenszkij mondta egy videóban. Az ENSZ emberi jogok szervezete szerint eddig 249 civil halt meg igazolhatóan és 553-an sérültek meg az invázió első hetében.

Legalább 33 halottja van az oroszok csernyihivi bombázásának az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatása szerint. A rakéták főleg magasházakat találtak el, amelyek igen súlyosan megrongálódtak. Csernyihiv Ukrajna északi részén található, közel a belarusz határhoz, amely Kijev felé vezető fontos útvonal. Vigyázat, ez a videó csak erős idegzetűeknek ajánlott!

Fotó: Twitter

Emmanuel Macron szerint a „legrosszabb következik” az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte „teljesen eltökélt az invázió folytatásában”, miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot – közölte a francia elnöki hivatal az MTI beszámolója alapján.

Az Egyesült Államok úgy alárendelte magának Európát, ahogy annak idején ezt Napóleon és Adolf Hitler próbálta megtenni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter körkapcsolásos nemzetközi sajtótájékoztatóján. A Reuters szerint egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte néhány ország vezetői háborúra készülnek Oroszország ellenSzergej Lavrov kérdésre válaszolva azt állította, hogy Oroszország nem gondol atomháborúra: hazája pontos katonai doktrínát követ, amely meghatározza a nukleáris fegyverek bevetésének paramétereit és feltételeit.

Szerinte a nyugati politikusok gondolnak mindig az atomháborúra, nem az oroszok.

Igaz, maga Putyin volt az, aki korábban ezzel fenyegetőzött, pontosabban azt mondta, hogy készültségbe helyezik az ország elrettentő erejét. „Biztosíthatom önöket, nem engedjük, hogy bármiféle provokáció kibillentsen minket, de ha valódi háborút indítanak ellenünk, akkor nagy körültekintéssel kell gondolkodniuk” – jelentette ki Lavrov a sajtótájékoztatón.