Előkerült egy videó: megsemmisült az óriásgép, amely nemrég még Szeged felett repült

A Twitterre töltötték fel azt a videót, amelyen valószínűleg minden kétséget kizáróan látszik, hogy a gép olyan szinten sérülhetett, hogy már menthetetlen.

Korábban megírtuk, hogy megsemmisülhetett az Antonov-gyár és egyben Ukrajna büszkesége, az An-225 Mriya-t. Ezt a Flightradar24 osztotta meg Twitteren az ukrán külügyminiszter nyomán. Dmitro Kuleba a posztban azt írta: „Ez volt a világ legnagyobb repülőgépe, az An-225 Mriya (jelentése álom). Az oroszok ugyan elpusztíthatták a gépet (az álmunkat), de soha nem fogják elpusztítani egy erős, független és demokratikus, európai országról szóló álmunkat. Mi fogunk győzni!”

Persze egy olyan háborúban, amit a modern csatatéren is vívnak információs hadviselés címen, semmit sem lehet elhinni elsőre, talán ezt sem, de sajnos most valószínűleg igazak lehetnek a hírek. Korábban is volt aggódás a gépért, illetve a reptéren lévő, történelmi jelentőségű műtárgyakért,

az Antonov-gyár hivatalosan eddig nem erősítette meg a tényt a híresztelésekkel ellentétben.

A megsemmisülésének híre után több hírportálon is jelentek meg cikkek arról, hogy egy új műholdfotón, amelyen a gép farka látszik, és a hangáron tátongó lyukhoz elhelyezve volt még remény arra, hogy végül nem kapott találatot. Azonban nem számoltak azzal, hogy a lövedék/rakéta nem 90 fokban pottyanhatott a hangárra, így srégen eltalálhatta a pótolhatatlan óriásgépet:

Fotó: Twitter

A legújabb, Twitteren keringő, földről felvett videó szerint viszont az látszik egy rövid ideig, hogy a sok kiégett járműroncs mögött a jellegzetes sárga-kék és fehér géptest ott lapul a hangár alatt, szinte koromfekete füstben. Ez alapján valóban találat érhette, még ha nem is semmisült meg teljesen, valószínűleg totálkáros lett.

Fotó: Twitter

Az Antonov AN-225 Mriya-t számos szállítási feladatra használták a világon mindenfelé, de leginkább Európában. Az egyetlen létező példány volt ugyan, de nem volt olyan ritka a megjelenése, többször (2008, 2016, 2020) járt Budapesten is. A szovjet Antonov tervezőirodában, Kijevben az 1980-as évek második felében fejlesztették ki, eredetileg a szovjet űrprogram kiszolgálására. Ezért is ilyen nagy, hiszen a hátán az amerikai Space Shuttle űrsikló hasonmását, a Buran-t szállítgatta, a farok villás kialakítása is a speciális légáramlások miatt van. Ha hagyományos függőleges vezérsíkja lett volna, az űrsikló árnyékolása miatt irányíthatatlanná válna.

Korábban Szegeden is lencsevégre kapták az egyyetlen példányszámban létező, a világ egyébként legnagyobb, üzemképes óriásgépét:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Nagyon komoly fotót lőtt egy szegedi a felettünk elhaladt óriásgépről

„A világ legnagyobb repülőgépe Szeged felett. Bár ma nem lehetett látni, kedden ragyogó időben jött. 9.7km magasan repült, 795km/h sebességgel.”