Mári-Zay Péter levele az ukrán elnöknek: kormányváltáskor visszatérnek a nyugati értékekehez

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán közölt posztjában azt a levelet másolta be, amit Ukrajna elnökének, Volodimir Zelenszkijnek címzett. A levélben a maga és az Egységben Magyarországért pártszövetség nevében mély együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Ukrajna valamennyi polgárát a hősies honvédő háború küzdelmes óráiban.

Ebben írta le azt is, hogy amennyiben megválasztják őt miniszterelnöknek a magyarok, akkor Magyarország visszatér az euroatlanti szövetség fő értékeihez és célkitűzéseihez, azok megvalósításában aktív és építő szerepet vállal. A levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Elnök Úr!

Kérem, engedje meg, hogy a magam és az Egységben Magyarországért pártszövetség nevében mély együttérzésemről, szolidaritásomról és teljes támogatásomról biztosítsam Önt és Ukrajna valamennyi polgárát a hősies honvédő háború küzdelmes óráiban. Önök mellett állunk abban a nehéz helyzetben, amit Putyin elnök agressziója miatt kell Önöknek elszenvedniük. 

Szeretném ugyanakkor arról biztosítani, hogy Magyarország demokratikus pártjai, az országgyűlési választásokra készülő Egységben Magyarországért pártszövetség politikusai mindent megtesznek, hogy Magyarország lakossága minél pontosabb képet kaphasson az Ukrajnában zajló hősies honvédelmi háborúról. Jómagam, az ellenzéki pártszövetség aktivistái és sok-sok civil nagy szerepet vállalnak az ukrajnai menekültek megsegítésében, tüntetéseken és politikai megnyilatkozásainkban rendszeresen kiállunk a szabad, demokratikus és szuverén Ukrajna mellett. 
Meggyőződésem, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben és büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben. 

Az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjeként világos programmal rendelkezem Magyarország külpolitikájának nemzeti konszenzuson alapuló helyreállításához. Amennyiben a magyarországi választópolgárok arra felhatalmazást adnak, akkor hazám visszatér az euroatlanti szövetség fő értékeihez és célkitűzéseihez, azok megvalósításában aktív és építő szerepet vállal. Az új magyar külpolitikában Közép-Európa kiemelt szerepet fog betölteni. Ebben az összefüggésben is minden segítséget és együttműködést meg kívánunk adni Ukrajnának, hogy mielőbb megtalálhassa stabil helyét és szerepét az euroatlanti közösségben. Fenntartások nélkül támogatjuk a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Unióval és minden segítséget megadunk Önöknek a csatlakozási folyamat során. 

Abban a reményben, hogy az orosz agresszió, ez az aljas indokból indított háború Ukrajna győzelmével és területi integritásának teljes visszanyerésével mihamarabb befejeződik, illetve a demokratikus magyar ellenzék új kormánya képviseletében Ukrajna helyreállításában és újjáépítésében is részt vállalhatunk, országaink barátságának és együttműködésének egy új fejezetét közösen alakíthatjuk tovább. Bizonyos vagyok abban, hogy a demokráciát helyreállító új magyar vezetés és a demokratikus Ukrajna mindkét fél számára megfelelő és megnyugtató megoldást talál az elmúlt évek nyitott kérdéseire is.

Kelt: Záhonyban, 2022. március 2-án.

Tisztelettel:
dr. Márki-Zay Péter 
miniszterelnök-jelölt”