Egyre több a civil halott, orosz konvojokat tartóztatnak fel tömegek, hatalmas robbanás Harkovban

Harkovban egy felvétel szerint hatalmas robbanás történt, elméletileg egy lőszerraktár lehetett. A fényerő és a gombafelhő-szerű robbanás miatt különösen ijesztő lehet.

Borodianka településen egy orosz tank tüzelt egy lakóházra, amelyből éppen filmezték őket. A lövés miatt betört az ablak, a lövedék az alsóbb szintekbe csapódott.

Több forrás szerint körbevették az oroszok Mariupolt. Roland Oliphant, a Daily Telegraph riportere nemrég Twitteren posztolta, amit egy ukrán katona mondott neki: „Ha bármi történne velünk, ne felejtsetek el minket. Körbezártak minket Mariupolban, nincs kiút” – írja.

Az ukrán fővárostól nyugatra, a 140 kilométerre lévő Zsitomir városát egy katonai támaszpont miatt lőtték az oroszok, de közben civil épületeket is eltaláltak. Az ukránok szerint tíz házat is eltalált egy esti légicsapás, amelyből három kigyulladt. A támadásban ketten meghaltak, hárman megsebesültek. Több ember ragadhatott a romok alatt, így a mentési munkálatok továbbra is zajlanak. A városi kórház épületében ablakok törtek be a robbanás miatt.

Az elmúlt 48 órában egyre több légi támadást indítottak az oroszok Ukrajna sűrűn lakott területei ellen – írja a CNN a brit védelmi minisztérium jelentésére hivatkozva. Eközben Herszon városát, amely stratégiailag fontos, állítólag már az oroszok uralják.

Kijevben korábbana TV-tornyot is lőtték rakétákkal. A Kyiv Indenpendent azt írta, hogy néhány perce már nincs is tévéadás. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy mi okozhatta a tüzet, bár ezen a videón robbanás látszik, amely orosz cirkálórakéta, vagy más támadófegyver lehetett. Egy másik Tweet szerint az orosz rakéta eltévesztette a TV-tornyon és a közeli Holokauszt-emlékműnél csapódott a földbe.

Amerikai és európai források szerint az oroszok eddig 2000 katonát veszíthettek el a harcok során.

Ukrán lakosok petíciót és közösségi gyűjtést indítottak annak érdekében, hogy ebből rakétát építsenek, amivel Putyint a Jupiterre küldhetik.

Kijevben a fosztogatókat elfogásuk után lámpavasakhoz kötözik ragtapasszal, amivel teljesen körbetekerik őket, majd ott hagyják őket a helyszínen.

Az ukrán kormány szerint tippet kaptak egyes, a háborút nem támogató, magas rangú oroszoktól arra, hogy meggyilkolásukra küldtek egy kivégzőosztagot, ami segített abban, hogy ezt a tervet meghiúsítsák.

Több orosz konvojt is civilek állítanak meg Ukrajna számos pontján. Melitopolban például a figyelmeztető lövések, szirénázások ellenére is csak azt skandálták: „megszállók!”. Egy másik városban az ukrán himnuszt énekelve tették ugyanezt. Az oroszok tehetetlennek tűnnek: a civilek elleni támadás erősen visszaütne minden téren, de a tömeg egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy ne legyen belőle tömegmészárlás.

Oroszországban a két utolsó, függetlennek számító médiumot is betiltották: korlátozta az orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát egy keddi intézkedésével az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor). A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai "különleges hadműveletéről". A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett. A rádió és a televízió híroldala viszont továbbra is működik.

Az USA hamarosan bejelentheti, hogy lezárja a légterét az orosz gépek előtt. Eközben a Boeing is kijelentette: felfüggeszti a repülőgép-alkatrészek és részegységek szállítását Oroszországnak, valamint karbantartási és technikai segítséget sem ad.

A Wizz Air 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel közölte a légitársaság az MTI-vel. Azok az ukrán menekültek, akik repülőjegyet szeretnének foglalni, további információt a https://wizzair.com/#/rescue weboldalon találnak. A 100 ezer ingyenes jegy mellett a társaság minden járatára különlegesen kedvezményes díjszabást biztosít a menekülőknek. A sikeres foglaláshoz szükséges az ukrán útlevél vagy személyi igazolvány száma, és ezen iratokat a felszállás előtt minden esetben fel is kell mutatni jelezte a Wizz Air.