A Kreml számít még tárgyalásokra, az ukránok szerint nincs értelme

Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. Eközben az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szerint képlékeny még, hogy egyáltalán lesznek-e még tárgyalások Oroszországgal.

Dmitrij Peszkov nem nevezte meg, hogy hol lesz a tárgyalások második fordulója. Az MTI szerint a TASZSZ értesülése alapján a tárgyalások helyszíne Fehéroroszországban, a Breszt közelében található Belavezsszka Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést.

Ugyanakkor a CNN azt írja, Dmitro Kuleba szerint képlékeny még, hogy egyáltalán lesznek-e még tárgyalások Oroszországgal. Az ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az első körös tárgyalások megtörténtek korábban, az orosz fél feltételei változatlanok. Mint azt kifejtette, „Készen állunk a tárgyalásra, készen állunk a diplomáciára, de semennyire nem vagyunk arra készen, hogy bármilyen orosz ultimátumot elfogadjuk.”

Eközben az oroszok állítólag a 2014-ben kiutasított egykori ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot fogadták Belarusz fővárosában, Minszkben. Az ukrán hírszerzés szerint őt akarják kinevezni Ukrajna elnökének, de ez a hír egyelőre nincs megerősítve biztos forrásból, így is kell kezelni. A bombázások is tovább folynak, ezen a videón épp egy helyi rendőrőrs kiégett romjait oltják Harkovban.