Orosz katonák járműveiket hátrahagyva szabotálják a harcokat és adják meg magukat

A New York Times írt arról, hogy az üzemanyag- és élelemszűkében lévő, valamint alacsony morállal rendelkező orosz katonák tömegesen adták meg magukat, vagy szabotálták járműveik működőképességét így kerülve el a harcokat.

A lap a Pentagon egyik magas rangú tisztviselőjére hivatkozva azt írja, hogy volt, amikor teljes orosz egységek tették le a fegyvert, amint találkoztak a kemény ukrán ellenállással. Hozzátették, hogy a katonák nagy része fiatal, rosszul kiképzett tagokból áll, nincsenek felkészülve egy ekkora volumenű támadásra (arról is terjednek hírek, hogy sokuk azt hitte, csak gyakorlatozni mentek, nem pedig háborúba).

Olyan esetek is előfordultak a tisztviselő szerint, hogy a járművek benzintartályaikba lyukakat csinálnak, így szabotálva a harcokat. Azt azonban elutasította, hogy az információszerzés módszeréről beszéljen, vagyis, hogy honnan tudják mindezeket. A fent leírtak szerinte segítenek abban, hogy megértsük, miért haladnak ilyen lassan a támadó erők Kijev felé, hiszen ezek a tényezők is hozzájárultak. De az is, hogy ideiglenesen visszahúzódtak az egységek, hogy újraszerveződve újragondolják Kijev bekerítését és elfoglalását.

Azt is elmondta azonban, hogy ezzel együtt is nagy hadereje van Oroszországnak, az ukrajnai határokhoz rendelt több mint 150 ezer orosz katona 80 százaléka csatlakozott a harchoz. Egy amerikai elemzőt meglepte a kockázatkerülő műveletek mérete, mint például amikor Mariupolnál szálltak le ejtőernyős egységek, messze a várostól. Ez lehetőséget adott az orosz csapatoknak a felkészülésre, de ugyanígy a védőknek is.

Ugyanakkor új hírek jelentek meg a korábban 64 kilométeresre becsült katonai konvojról, ami délre, Kijev felé tart. A BBC műholdképek alapján új információkkal szolgált, McKenzie Intelligence Services legújabb műholdképeinek alapos elemzése a következőket tárja fel:

  • A konvoj nem olyan hosszú, csupán logisztikai „csomagok” sorozata, amiket a fehérorosz határtól induló nagy autópálya mentén feszítenek ki, és az a célja, hogy kapcsolatot létesítsen a Kijev északi pereménél lévő orosz egységekkel.
  • A konvojt több helyen akadályozhatják lerobbant járművek.
  • Az oszlopban van néhány tank és harckocsi, de főleg logisztikai járművekből áll, ami alapján hosszú ütközetre számítanak.