Nemrég még mi segítettünk az oroszoknak „halált okozó fegyvereket” szállítani Magyarországon keresztül

Tegnap írtuk meg, hogy Donald Tusk volt lengyel kormányfő és az Európa Tanács egykori elnöke beszólt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Szijjártó Péter külügyminiszternek. A Twitter-bejegyzésében ezt mondja: „Orbán és Szijjártó urak valami komolyabb dolgot érdemelnek, mint szimpla kitüntetést. Mondjuk igazgatótanácsi pozíció a Gazpromnál (orosz energiavállalat) már megfelelő díj lenne a lojalitásukért cserébe.”

Akkor még csak találgatni lehetett, hogy a volt lengyel kormányfő ezt arra válaszul mondhatta, hogy a magyar kormány hétfőn bejelentette: nem engedik át Magyarországon az Ukrajnának menő európai fegyverszállítmányokat. Erről itt írtunk. Azonban a hvg.hu észrevette, hogy más is lehet a háttérben: nem is olyan régen még pont mi segítettünk az oroszoknak kijátszani a szankciót, amely során „halált okozó fegyverek átszállítása” történt Magyarországon keresztül, miközben most pont ez ellen ágálunk.

A lap azt írja, hogy ugyan akkoriban nem konfliktuszónába szállítottunk, de ez még 2014-ben kezdődött, amikor az orosz csapatok megszállták a Krímet. Erre válaszként többek között az Európai Unió is olyan szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben, amik megtiltották nekik, hogy fegyverkereskedelmet folytassanak a közösség területén. Ennek ellenére az oroszok 2019-ben fegyvereket szándékoztak eladni a szerbeknek, csakhogy ez körülményes volt.

Az eredeti ötlet az lett volna, hogy leúsztatják a Dunán, ám ezt a románok nem hagyták az érvényben lévő EU-s szankciókra hivatkozva. Ezt követően az AP hírügynökség írta meg, hogy

az orosz fegyverek mégis célba értek, sajtóértesülések szerint a magyar légtéren keresztül.