Harkov főterére csapódó orosz cirkálórakéta, az Európai Parlamentben beszédet mondó Zelenszkij

Az ukrán Interfax hírügynökség az Ukrajna Állami Vészhelyzeti Szolgálata alapján közölte, hogy a város főterén történt kedd reggeli rakétatámadásban tízen vesztették életüket, és több mint húszan sérültek meg – írja a Telex. Tíz embert a romok közül mentettek ki a robbanás után, de a mentési munkálatok még nem értek véget. A kormányépületben teljesen megsemmisült a lépcsőház, és a folyosók jó része is.

Ez jól látható a Twitteren megosztott videókon: a vélhetően cirkálórakéta becsapódásának pillanatát egy térfigyelő kamera épp felvette, majd a romok között megindult a kutatás a túlélőkért. Herszonban sem nyugodt a légkör, lakóépületekbe és orosz járművekbe csapódó rakétákról szólnak videók.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eközben az Európai Parlament rendkívüli, egynapos plenáris ülésének az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitáján kedden elmondta, Ukrajna az európai utat választja, Ukrajna egyenlő tagja szeretne lenni Európának. Meggyőződésem, hogy megnyílhat az európai út Ukrajna előtt fogalmazott Volodimir Zelenszkij, aki videóhíváson keresztül kapcsolódott az EP-vitához.

Az ukrán elnök felszólalásában hangsúlyozta, Ukrajna azt szeretné hallani, hogy valóban van európai perspektíva az ukránok számára. Ukrajna megmutatja, hogy Európához tartozik. Ukrajna tagságával az Európai Unió erősebbé válik. Az Unió azonban Ukrajna nélkül magányos és szegényebb lesz tette hozzá Zelenszkij.

A csatlakozást Szijjártó Péter külügyminiszteri is azt mondta, hogy Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, amelyet nyolc európai uniós tagállam indított Ukrajna európai integrációjának elősegítéséért. Szijjártó Péter a videóban kifejtette: a három balti ország, továbbá Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Szlovénia elnöke azt kezdeményezte, hogy Ukrajna minél előbb kapjon tagjelölti státuszt az EU-tól, és mielőbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozásáról.

A magyar emberek nem akarnak háborút, ezért Magyarország minden olyan segítséget megad Ukrajnának, amely elősegíti a békét – mondta, kiemelve: Magyarország ezért támogatja ezt a kezdeményezést, és sürgeti a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre az indítványt. Hozzátette: a támogatásról kedden értesítette a lengyel és a litván külügyminisztert.

Csapást fog mérni az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők kijevi technikai objektumaira és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpontra nagypontosságú fegyverekkel figyelmeztetett kedden az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai katonai tárca szerint a cél az Oroszország elleni információs támadások megszakítása.

Felszólítjuk az ukrán nacionalisták által az Oroszország elleni provokációk végrehajtására szerződtetett ukrán állampolgárokat, valamint az átjátszó csomópontok közelében lakó kijevi lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat hangzott a közlemény.