Az USA szerint Putyin kezd elborulni, minden eddiginél nagyobb vérengzés jöhet Ukrajnában

Az NBC amerikai hírcsatorna szerint az amerikai hírszerzés jelentése alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre inkább dühösebb az ukrajnai katonai művelet miatt. Szokatlan dühkitöréseket produkál, a megoldást pedig az erőszak megkétszerezésében látja.

Ezt támasztja alá az is, hogy Raab a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: az ukrajnai hadjárat kezd „sokkal veszélyesebb szerencsétlenséggé” alakulni Putyin számára, mint ahogy azt az orosz államfő valaha is gondolta volna. A BBC brit közszolgálati médiatársaság ismertetése szerint Varsóban tartott, keddi sajtóértekezletén Boris Johnson kijelentette: egyértelmű, hogy Putyin kész barbár, válogatás nélküli módszerekhez folyamodni civilek ellen, például úgy, hogy lakótelepi magasházak ellen intéz rakétatámadásokat.

Ezen felül az is ott van a képletben, hogy a Maxar Technologies cég műholdjának képei alapján egy igen nagy, 64 kilométeres hadoszlop tart Kijev felé. Továbbá egyes hírek szerint bár Belarusz nem csatlakozik a háborúhoz, Csernyihivnél átlépték az ukrán határt a belarusz fegyveres erők. Mark Warner amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke egyenesen kimondja az NBC-nek, hogy Putyint meglepte az ukrán ellenállás nagysága. Izolálta is magát, miközben hozzá hű emberekkel van körülvéve, akik nem feltétlenül láttatják vele a valóságot. A szenátor azon aggódik, hogy

az orosz elnök sarokba van szorítva, így nem nagyon van kiút számára a helyzetből.

Számos jelenlegi és volt hírszerzési tisztviselő szerint a nyugati titkosszolgálatok jól rálátnak Putyinra, és szorosan nyomon követnek minden viselkedési változást rajta. Négy tisztviselő szerint nincs olyan információjuk, hogy az elnök mentálisan instabil lenne, de még így is a megszokottól eltérően viselkedik.

Megbízható információi vannak arról, hogy Putyin frusztált, és szokatlan dühkitöréseket produkál a belső körében lévő emberekkel szemben a katonai hadművelet jelenlegi állásával, valamint akciói széleskörű nemzetközi elítélésével kapcsolatban. Egy korábbi hírszerző tiszt szerint mindez szokatlan, mivel Putyin általában kordában tartja az érzelmeit.

Már nem az a hidegvérű, tisztánlátó diktátor, aki 2008-ban volt

– mondta a CIA korábbi igazgatója, John Brennan.