A britek szerint blöff Putyin nukleáris fenyegetése

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelemelterelésként szólt arról, hogy különleges készültséget rendelt el az orosz elrettentő erőknél, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés jelentette ki hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter az MTI szerint.

Putyin előző nap jelentette be, hogy a Nyugat Oroszországgal szembeni barátságtalan lépései miatt különleges készültségi állapotot rendelt el az elrettentő erők parancsnokságánál.

Ben Wallace a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának Times Radio nyilatkozva hétfőn azt mondta: Putyin kijelentése nagyszabású figyelemelterelési kísérlet az ukrajnai orosz hadműveletek problémáiról, és a brit hadvezetés helyzetértékelése szerint az orosz elnöknek nincs szándékában nukleáris fegyverek bevetése.

Eközben orosz hírügynökségi jelentések szerint megszavazták Fehéroroszországban, hogy atomfegyverek kerüljenek annak területére. A Szovjetunió széthullása után alkotmányban rögzítették az ország atomfegyver-mentességét, ezt oldotta fel a vasárnapi népszavazáson megerősített alkotmánymódosítás.