Putyin felhatalmazást kapott a fegyveres erők Oroszországon kívüli alkalmazására

A minszki megállapodások többé nem léteznek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd este újságíróknak.

Putyin korábban az ukrajnai válság rendezése alapjául szolgáló megállapodás megszűnéséért Kijevet hibáztatta, rámutatva, hogy az ukrán vezetés többször nyilvánosan kijelentette: nem fogja teljesíteni a megállapodásokat. Oroszország pedig "nem tudta tovább eltűrni a Donyec-medence népe elleni népirtást" fogalmazott az orosz elnök. Leszögezte, hogy Oroszország katonai támogatást fog nyújtani a donyecki és a luhanszki "népköztársaságnak".

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök megkapta az engedélyt az orosz felsőháztól, hogy fegyveres erők Oroszországon kívüli alkalmazására

– írja a Sky News. Andrej Klisasz szenátor szerint a donyecki és luganszki „népköztársaságokkal” kötött megállapodások biztosítják a jogi alapot a vonatkozó lépésekhez, „a cél a béke fenntartása”. Jurij Vorobjov szenátor ugyanott ráerősített, hogy a haderő bevetésének a békét kell garantálnia.

Helyi idő szerint kedd délelőtt már a washingtoni Fehér Ház is „invázióként” értékelte az orosz csapatok kelet-ukrajnai állomásoztatását – írja az Associated Press. A kelet-ukrajnai invázió megkezdésekor az USA vonakodott a legszigorúbb szankciókat bevetni Moszkva ellen, egy enyhébb, hibrid megoldásban gondolkodtak. Azonban ezzel a döntéssel megváltozott a helyzet, automatikusan kivethetők a korábban lebegtetett súlyos gazdasági ellenlépések.

„Oroszország továbbra is teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen. Moszkva fellépése aláássa Ukrajna önállóságát, területi egységét és az egész európai kontinens biztonságát”

nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a kelet-ukrajnai válság kitörését követően összehívott, rendkívüli ülés után. Stoltenberg szerint generációk óta nem alakult ki olyan feszültség Ukrajnában, mint amit most tapasztalhat meg a nemzetközi közösség. Épp ezért a NATO arra kéri Ukrajnát, ne reagáljon elhamarkodott az ismétlődő orosz agresszióra sem. Stoltenberg ugyanitt, a békés megoldásban bízva, Oroszországot emlékeztette, hogy még mindig késő lemondani a támadás megindításáról. A NATO arra kéri Moszkvát, válassza a diplomácia útjait a konfliktus megoldására.