Orbán egyedüliként nem akarja elfogadni a közös uniós szankciókat

Délután négy órakor találkoznak az uniós külügyminiszterek Párizsban, hogy rendkívüli, informális ülésen hozzanak politikai döntést az Oroszországgal, egyes személyekkel és entitásokkal szembeni szankciókról. Magyarország – egyedüliként – egyelőre vonakodik – írja a hvg.hu.

A büntetőintézkedések pontos listája még nem ismert, azonban az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei közös közleményben hozták nyilvánosságra, hogy milyen tartalmú intézkedéseket tartalmaz a javaslat. A szankciós csomag a következőket tartalmazza:

  • szankcionálni azokat, akik részt vettek a szakadár régiók elismeréséről szóló jogellenes döntésben,
  • szankcionálni azokat a bankokat, amelyek orosz katonai és egyéb műveleteket finanszíroznak ezeken a területeken,
  • megcélozni az orosz állam és kormány azon képességét, hogy hozzáférjenek az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz,
  • valamint a két szakadár régióból az EU-ba irányuló és az EU-ból induló kereskedelem megcélzása annak biztosítása érdekében, hogy a felelősök egyértelműen érezzék illegális és agresszív cselekedeteik gazdasági következményeit.

Kedden délelőtt a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei is megtárgyalták a büntetőintézkedéseket. Bár Orbán Viktor, majd Szijjártó Péter is azt mondta, hogy Magyarország osztja az uniós álláspontot, a The Guardian diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint a magyar nagykövet mégis időt kért és azt mondta, hogy konzultálnia kell a fővárosával, mert Magyarország továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítené előnyben. Valamennyi tagállam jóváhagyta a szankciós listát, de ehhez a döntéshez egyhangúság kell.