Ukrán-orosz válság: Putyin elismerte a szeparatista köztársaságok függetlenségét

Elismeri Vlagyimir Putyin a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságok függetlenségét – jelentette be hétfőn a Kreml az AFP beszámolója szerint. Hozzátette, hogy a döntésről tájékoztatták a francia és a német állami vezetést is. Putyin korábban azt mondta, hogy Oroszország a szóban forgó területek függetlenségének elismerését, nem pedig elcsatolását fontolgatja.

A közlemény szerint a döntéssel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is csalódását fejezte ki.

Emmanuel Macron francia államfő összehívta hétfő estére a nemzeti biztonsági és védelmi tanács ülését az Ukrajna és Oroszország közötti helyzet megvitatására jelentette be a francia elnöki hivatal az MTI szerint. A testület általában a kormányülés előtt szokott összeülni a védelmi és biztonsági kérdések megtárgyalására az illetékes tárcavezetők és a kérdésben illetékes állami tisztviselők részvételével.

Az Elysée-palota azt is jelezte, hogy miután Moszkva elismerni készül az ukrajnai szakadár területeket, a köztársasági elnök ismét egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint két alkalommal Olaf Scholz német kancellárral és az uniós vezetők közül Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula Von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével.

A kapcsolatfelvételek folytatódnak az este folyamán jelezte a francia elnöki hivatal.

Párizs szerint az ukrajnai válság új dimenzióba lép azzal, ha Vlagyimir Putyin elismeri az ukrajnai szakadár területeket. Az orosz elnök erről tájékoztatta a francia elnököt és a német kancellárt, akik a tájékoztatás szerint csalódottságuknak adtak hangot.

Olaf Scholz német kancellár hétfőn telefonon tiltakozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, amiért Oroszország a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerését tervezi, és felszólította, hogy vonja vissza az orosz csapatokat az ukrán határ térségéből. Steffen Hebestreit kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár és az orosz államfő délutáni megbeszélése az Ukrajnában és térségében kialakult helyzetről, valamint az orosz-ukrán és a fehérorosz-ukrán határon történt orosz csapatösszevonásról szólt.

Olaf Scholz elítélte az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok független államként történő elismerésére irányuló oroszországi terveket. Ez a lépés szöges ellentétben állna a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokkal, és Oroszország részéről a megállapodások egyoldalú megszegését jelentené  mondta a német kancellár az orosz elnöknek.

Olaf Scholz egyben felszólította Vlagyimir Putyint, hogy haladéktalanul gondoskodjék a feszültség csökkentéséről és vonja vissza az ukrán határ térségében felvonultatott egységeket áll a közleményben, amely szerint a német kancellár hangsúlyozta, hogy most különösen fontosak az enyhülés jelei és a kelet-ukrajnai tűzszünet betartása, és Oroszországnak mindebben különleges felelőssége van. A német kormányszóvivő azt is közölte, hogy a kancellár legközelebbi partnereivel, Emmanuel Macron francia és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is megbeszélést folytat az ügyről.

A nyugati hatalmak Putyin lépését látva attól tartanak, hogy Oroszország rá fog támadni Ukrajnára. Elemzők szerint Donyeck és Luhanszk régióba Oroszország így már csapatokat küldhet, amiket úgy állítana be, hogy saját polgárait védi velük.