Szijjártó: Magyarország nem fogad új NATO-csapatokat

Magyarország nem fogad új NATO-csapatokat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Euronews-zal szerdán a hvg.hu szemléje szerint. Ez azért érdekes, mert korábban felmerült, hogy NATO-csapatokat fogadhatunk az ország területén, erről folytak a tárgyalások. Az interjú szerint a kérdés már eldőlt, igaz azóta Orbán megjárta Moszkvát is.

A Joe Biden által a NATO keleti tagállamaiba küldött többezres különítményből Lengyelország és Románia már fogadott katonákat, míg a NATO többi tagállama Észtországba, Lettországba, Litvániába, illetve Lengyelországba is delegált csapatokat. Az interjúban Szijjártó azt mondta:

nem egyeztünk meg és nem is fogunk megegyezni a csapatokról, mert már így is vannak Magyarországon NATO-csapatok a magyar hadsereg formájában, akik jól felszereltek és tudnak gondoskodni az ország biztonságáról.

A külügyminiszter hangsúlyozta: mindent meg kell tennie az Egyesült Államoknak, Európának és Oroszországnak, hogy elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet, amellyel szerinte egyébként Közép-Európa kerülne a legnagyobb veszélybe. Szijjártóban a helyzet hidegháborús emlékeket hozott fel, amely a magyarok életében évtizedes szenvedést jelentett, éppen ezért szeretné, hogy diplomáciai úton megoldódjon a helyzet.

Szerinte nem működik az, hogy a Nyugat „következményekkel” fenyegeti az oroszokat, mert ebből a Krím annektálásakor sem lett semmi, Németország például kitartóan üzletel Oroszországgal. A külügyminiszter szerint minden további szankció előtt értékelni kell, mit értek a korábbiak, és ennek tudatában érdemes csak dönteni.