Német díjat nyert és osztrák életműdíjat vett át Karikó Katalin

A kiemelkedő kutatótehetségek német elismerését, a Werner von Siemens Ring kitüntetést kapja meg a BioNTech cég 4 vezetője, köztük Karikó Katalin. Az mRNS-kutatásban elért eredményeivel az orvostudományban új korszakot nyitó magyar biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora január 30-án átvette az osztrák Golden Arrow életműdíjat is.

Úttörő technológiák fejlesztőit ismeri el a Werner von Siemens Ring Alapítvány. A szervezet „Werner von Siemens Ring” kitüntetésével jutalmazza a BioNTech biotechnológiai cég égisze alá tartozó 4 tudós – Karikó Katalin, Christoph Huber, Uğur Şahin és Özlem Türeci – sikeres mRNS-sel kapcsolatos kutatási eredményeit.

Az orvostudományban új korszakot nyitó mRNS-kutatók, a BioNTech cég négy vezetője életútját röviden ismerteti honlapján a kitüntetést január 31-én bejelentő Werner von Siemens Ring Alapítvány.

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa 2013-ban csatlakozott a BioNTech csapatához. E lépésre Karikó Katalint a tudományos eredményeinek a gyakorlatba történő átültetésének vágya, az mRNS-nek a rákos betegségek kezeléséhez való kifejlesztési terve ösztönözte. Eredményei közül kiemelkedő az mRNS módosítása. Karikó Katalin a mainzi biotechnológiai vállalkozás vezető alelnökeként járult hozzá a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséhez.

A „Werner von Siemens Ring” kitüntetésének átadó ceremóniáját 2022 decemberében tartják.