Karikó Katalin Bangkokban vette át a Mahidol Herceg Díjat „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől”

Élőben közvetítette a thaiföldi televízió, amint a Prince Mahidol Award 2020. és 2021. évi kitüntetettjei átveszik „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől” az elismerést. A január 27-i ceremónia körüli napokban minden díjazott, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora konferencián és tudománynépszerűsítő programokon vett részt.

„Az igazi siker nem a tanulásban rejlik, hanem az emberiség javára való alkalmazásban” – idézi H. R. H. Mahidol Songkla hercege gondolatát a thaiföldi kitüntetést bemutató honlap. Az orvostudomány területről a 2021. évi Prince Mahidol Award elismerést idén január 27-én vette át Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Drew Weissman, az amerikai University of Pennsylvania professzora, továbbá a kanadai University of British Columbia professzora, Pieter Cullis. A királyi védnökség alatt álló Prince Mahidol Award Alapítványt 1992. január 1-jén hozták létre „Ő Királyi Felsége Mahidol Songklai herceg” születésének 100. évfordulója alkalmából. A Mahidol Herceg Díj történetének a bemutatóját követően kisfilmen illusztrálták, hogy milyen körülmények között végzik kutatómunkájukat a kitüntetett tudósok. A Prince Mahidol Award Alapítvány elnöke, Prasit Watanapa professzor ismertette a díjazottak tudományos eredményeit.

A Karikó – Weissman kutatópáros közös eredményeit ismertetve elhangzott: „egymás mellett dolgoztak az mRNS technológia és annak orvosi alkalmazása fejlesztésén”. 2005-ben „fedezték fel, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ez fontos lépés volt az mRNS technológia hasznosításában”. A lipid nanorészecskék orvosi alkalmazásának úttörője, Cullis professzor által kidolgozott módszert sikerrel alkalmazták az mRNS vakcinák szállítási rendszerének a kifejlesztésére. A három kutatónak köszönhetően gyorsan kifejleszthetővé és elérhetővé váltak a COVID-19 pandémia idején az mRNS-alapú oltóanyagok, amelyek milliók életét mentették meg és a világjárvány leküzdésének fontos eszközévé váltak. Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg.

A bangkoki Chakri Maha Prasat palota díszes tróntermében „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnő” adta át a 2020. és 2021. évi Mahidol Herceg Díjakat, majd beszédet mondott. Ezt követően magán meghallgatáson fogadta a díjazottakat és kísérőiket a Sommut Dhevaraj Uppabat Hallban. A díjátadót követő tévés interjúban Karikó Katalin elmondta: Thaiföldön nagyon jól érezte magát, nagyszerű tapasztalatokat szerzett. Járt például a Prince Mahidol múzeumban és egy helyi kórházban. Hangsúlyozta: örül, hogy az mRNS-technológia még az életében hasznosítható lett és egy világjárvány leküzdésében is segítséget nyújt, oltóanyag formájában. Reméli, hogy a hírvivő RNS és a kidolgozott módszer alapján új gyógyszereket lehet fejleszteni, amelyeket sok új területen fel tudnak majd használni.

A Prince Mahidol Award ceremónia körüli napokban konferencián és egyéb, tudománynépszerűsítő programokon vettek részt a kitüntetettek. A Thai Királyi Család által alapított Prince Mahidol Award egy-egy éremmel, oklevéllel és 100 000 amerikai dollár (közel 32 millió forint) összegű pénzjutalommal jár.