Katarból jönne a cseppfolyós gáz Európába, ha Oroszország elzárná a csapokat

Katarnak az Egyesült Államok segítségére lesz szüksége ahhoz, hogy meggyőzze Doha üzleti partnereit, hogy a katari földgáz egy részét Európába szállítsák, ha az orosz-ukrán konfliktus miatt esetleges fennakadások lépnének fel az Európába irányuló orosz gázszállításban.

Ezt egy, a tárgyalásokat jól ismerő, neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő mondta el a Reuters hírügynökségnek. Szerinte a kérdést részletesen is megtárgyalja majd Tamim bin Hamád Al Táni katari emír és Joe Biden amerikai elnök az arab sejk jövő heti washingtoni látogatásakor.

A Biden-kormányzat az elmúlt hetekben Katart és más jelentős energiatermelő országokat is megkeresett azzal a kérdéssel, hogy tudnának-e segíteni abban az esetben, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, és az USA büntetőintézkedésekkel sújtaná Moszkvát. „Doha nagyobb globális energiaellátási fennakadások esetén is segíthet, mint ahogyan tette ezt 2011-ben a fukusimai katasztrófa idején” – fejtette ki a forrás a japán atomerőmű-balesetre utalva.

Katar a világ egyik legnagyobb LNG-kitermelője, ezért biztosíthatná Európának a szükséges kieső földgázmennyiséget. De nincs túl sok tartaléka cseppfolyósított földgázból, mivel a legtöbbet hosszú távú szerződésekkel már lekötötték. „Katar jelentős vásárlóit kellene meggyőznie az Egyesült Államoknak vagy másoknak ahhoz, hogy rövid távú megoldásként Doha a nekik szánt földgázt Európába küldhesse” – mondta a forrás. Hosszú távon Katar azzal számol, hogy az LNG-exportja jelentősen nőni fog, de az energiabiztonság fenntartása érdekében az EU-nak hosszú távú földgáz-szerződéseket kell kötnie ahhoz, hogy elkerülje a jövőbeli kínálati hiányt – véli a forrás.

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök személyét sújtó esetleges szankciók neki nem ártanának, de „politikailag rendkívül károsak” lennének. Joe Biden kedden újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy mérlegelné ezt a lépést is, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. (via MTI)