Karikó Katalin ma épp a spanyol „Frontiers of Knowledge Award” elismeréssel gazdagodott

„A tudás határainak az elmozdításához a legkiemelkedőbb módon hozzájáruló” három tudós, köztük a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Karikó Katalin kapja a spanyol „Frontiers of Knowledge Award” elismerést a Biológia és biomedicina kategóriában. „A Tudás Határai Díj” kitüntetéseit június 16-án 14. alkalommal adják majd át a spanyolországi Bilbaóban.

„Az mRNS terápiákhoz és a hordozótechnológiához való hozzájárulásukért” Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, valamint munkatársa, a University of Pennsylvania professzora, Drew Weissman, továbbá Robert S. Langer, a Massachusetts Institute of Technology professzora kapja a „Frontiers of Knowledge Award” Biológia és biomedicina kategóriája kitüntetést – jelentették be január 26-án. A díjat gondozó BBVA Alapítvány által fölkért nemzetközi összetételű döntőbizottság szerint a három kutató eredményei lehetővé teszik, hogy „saját sejtjeink fehérjéket termeljenek a betegségek elleni védekezés és kezelés érdekében”.

A 3 kutató „áttörést jelentő felfedezése együttesen már lehetővé tette a SARS-CoV-2 vakcinák időben történő és gyors kifejlesztését, hogy hatékonyan védelmet nyújtson a súlyos COVID-19 betegség ellen. Ez a technológia hamarosan más terápiás területekre, például

az autoimmun betegségek, a rák, a neurodegeneratív rendellenességek, az enzimhiány és más vírusfertőzések kezelésére is kiterjeszthető lesz”

– hangsúlyozták a szakértők. A „tudományos eredmények láncolatában” a biokémikus Karikó és az immunológus Weissman együtt olyan mRNS módosítási módszereket dolgozott ki, amelyek megakadályozzák, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa az mRNS-t. A vegyész Langer „munkája olyan eszközöket és reagenseket biztosított, amelyek lehetővé teszik a makromolekuláris terápiák, köztük az mRNS csomagolását és sejtekbe juttatását, lehetővé téve a sejtek transzlációs gépezetének a fehérje / antigén szintézisét” – indokolt a BBVA Alapítvány döntőbizottsága.

„Azt a tényt, hogy jelenleg a média reflektorfényében vagyok, arra akarom használni. hogy ösztönözzem a fiatalokat, férfiakat és nőket, hogy legyenek tudósok, mert ez nagyon szórakoztató” – idézi Karikó Katalint a legújabb elismerését bejelentő sajtóközlemény. Életútjának vázlatához tartozik, hogy a Szegedi Tudományegyetemen szerezte biológus diplomáját, vette át biokémikus doktori oklevelét, s 2021 óta az SZTE kutatóprofesszora.

94 jelölt közül választották ki a „Frontiers of Knowledge Award” Biológia és biomedicina kategóriája kitüntetettjeit. A kitüntetést gondozó BBVA Alapítvány által fölkért nemzetközi összetételű döntőbizottság együttműködött több spanyol tudományos és kutatási szervezettel is. „A Tudás Határai Díj” mind a 8 kategóriájában 400 000 euró (közel 144 millió forint) a jutalom. Az elismeréseket június 16-án Spanyolországban, a baszkföldi Bilbaóban adják át, a ceremóniát követő napon gálakoncert is köszönti a kitüntetetteket.