Ujhelyi továbbra is a legmagasabb parlamenti tisztséget betöltő magyar az uniós parlamentben

Újabb 2,5 évre az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi szakbizottságának első alelnökévé választották Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt a testület hétfői ülésén, ezzel jelenleg ő a legmagasabb parlamenti tisztséget betöltő magyar az uniós parlamentben tájékoztatta a képviselő irodája az MTI-t.

Azt írták, az MSZP európai politikusa az előző parlamenti ciklusban már több éven át volt a TRAN harmadik alelnöke, munkájának elismeréseként választották két évvel ezelőtt az első alelnöki posztra; ezt a tisztséget kapta most meg ismét egyhangú támogatottsággal a félidős tisztújításon. A szocialista képviselő a szavazás után kiemelte: Rendkívül fontos időszakát éli a közlekedési és a turisztikai ágazat is az európai reformok kapcsán, ezért a TRAN alelnöki tisztsége is jóval több felelősséggel és még több lehetőséggel jár a korábbi időszakokhoz képest.

Ujhelyi a közlekedési területen példaként említette a klímacsomagot, a digitalizáció és automatizáció kérdéseit, az intelligens közlekedési rendszerek változásait, vagy épp a városi mobilitás és a vasúti közlekedés fejlesztésének prioritásait.

A koronavírus előtt több mint 27 millió embernek adott munkát a turisztikai ágazat, ebből legalább 6 millió került végleg veszélybe az elmúlt másfél évben. A pandémia előtt a turizmus az Európai Unióban a GDP mintegy tíz százalékáért volt felelős, ez a krízis miatt most érdemben visszaesett. Az előttünk álló időszak egyik legfontosabb feladata lesz a turizmus gazdaságának felelős újraindítása, az oktatási és fenntarthatósági kérdések előtérbe helyezése, valamint digitális képzési rendszerek kidolgozása fogalmazott a szakbizottsági ülés után Ujhelyi István. (via MTI)