Karikó Katalin idei első elismeréséig január elejéig kellett várni: Franciaország és Svédország is díjazta

Franciaország és Svédország is elismeri Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó tudós, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának munkásságát. 2022 januárjának elején bejelentették, hogy Karikó Katalint a francia akadémia tagjává választják, valamint neki ítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is.

A francia „Académie des sciences” tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint. Az SZTE alumnája, az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó biokémikus mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremónia idén június 14-én lesz Párizsban, az „Institut de France” kupolája alatt. Az „Institut de France” öt akadémiát tömörít, köztük az irodalom művelését és ápolását célul tűző, 1635-ben alapított Francia Akadémiát, továbbá az 1666-ban létrehozott Természettudományok Akadémiáját.

Ez az „Académie des sciences”, amely Karikó Katalinnak ítélte a Grande Médaille kitüntetést, a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését.

A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról. „A nő, aki megmentheti a világot” című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között.

A svédek is elismerték munkásságát: a Camurus Lipidkutatási Alapítvány 2022. évi díjával Karikó Katalin 500 000 svéd korona (közel 18 millió forint) támogatást kap kutatómunkája folytatásához. A svédországi Lund városában idén április 24-én esedékes díjátadóhoz tudományos szimpóziumot is szerveznek. A „Camurus Lipid Research Foundation” szerint Karikó Katalin „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. Az SZTE kutatóprofesszora eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

A Lund University az egyik alapítója az 1997-ben létrehozott Camurus Lipidkutatási Alapítványnak. A Lund University és a Szegedi Tudományegyetem egyaránt tagja a „European University Alliance for Global Health” (EUGLOH) hálózatnak.