Szegednyi magyar kért nagy-britanniai letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint csaknem 6,4 millió EU-állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért a tavalyi év végéig, ebből a magyarok által szeptember 30-ig benyújtott kérvények száma megközelítette a 160 ezret, amely körülbelül a harmadik legnépesebb hazai város, Szeged lakosságszáma.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az uniós állampolgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért kell folyamodniuk.

Ennek határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt. A brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket. A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett új összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 2021. december 31-ig 6 385 500-an adták be a letelepedett státusra szóló kérelmüket.

A december 31-ig elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges vagyis határidő nélküli , az esetek 41 százalékában előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak. Ez utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Az állampolgárságot is tartalmazó adatsor alapján 2021. szeptember 30-ig 158 830 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

Ez körülbelül a harmadik legnépesebb hazai város, Szeged lakosságszámával azonos. Ezentúl nem azt kell mondani, hogy London a második legnagyobb magyar város, hanem Nagy-Britannia a napfény városa.

(via MTI)