Karikó Katalin az űrbe készül: 5 ezer évig is ellenálló „Téridő plaketten” viszik a Holdra munkásságát és tudományos eredményeit

Idén nyáron indulhat a Holdra a Peregrine űrszonda, amely a tudományos kutatóeszközök mellett egy különleges küldeményt is magával visz; a budapesti székhelyű Puli Space Technologies fémből készült úgynevezett „Téridő plakettjét”, amelyen hat magyar tudós története olvasható közölte az egyik legnagyobb hazai mobilszolgáltató szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a legszélsőségesebb körülményeknek is ellenálló fémtáblán öt olyan kortárs magyar tudós munkásságát ismertetik, akik kutatásaikkal hosszú távon is hatással lesznek az emberiség jövőjére, emellett a Holdat radarhullámokkal elsőként elérő Bay Zoltánnak állítanak emléket. A kezdeményezést a Telenor és a Tungsram támogatja.

A Bay Zoltán vezetésével működő Tungsram kutatólaboratóriumának csapata 1946 elején Európában elsőként észlelte egy, a Holdra irányított radarhullám visszhangját. A kísérletben felhasznált jelösszegzési eljárás kiemelkedő szerepet játszott a világegyetem megismerésében és egy új tudományág, a radarcsillagászat alapjának megteremtésében idézik fel a közleményben.

Fotó: Tungsram

Az öt kortárs tudóst a Telenor Magyarország a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) segítségével választotta ki. A plaketten

  • Ádám Veronika biokémikus,
  • Barabási Albert László fizikus,
  • Freund Tamás neurobiológus, 
  • Karikó Katalin biokémikus és
  • Kondorosi Éva biológus

munkásságát és tudományos eredményeit ismertetik. Az űr szélsőséges környezetének akár 5 ezer évig is ellenálló „Téridő plakettet” a holdjáró terveiről ismert, budapesti székhelyű Puli Space Technologies űrtechnológiai vállalat készítette el. A speciális hővédelmi eljárással gyártott plakett 200x200 milliméter méretű, súlya 160 gramm és a Holdra indított űrszonda lábazati szerkezetén kap helyet, így üzenve a jövőbe vagy más civilizációk számára.

A Peregrine űrszondát a tervek szerint 2022 nyarán indítják útjára a floridai Cape Canaveralból. Mint hozzáteszik, az Apollo-17 1972-es útja óta ez lehet az első küldetés, amikor ismét amerikai holdi leszállóegység indul az űrbe. (via MTI)