Nagy tányért kapott Los Angeles-ben Karikó Katalin

A 60 éve alapított nonprofit szervezet tagsága és a Golden Plate Award négy Nobel-díjas tudós ajánlásával lett Karikó Kataliné. Az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Los Angelesben vette át az „Aranytányér” díjat – közölte az egyetem közleményében.

Önértékelése szerint „a világ egyetlen más szervezetéhez sem hasonlít az Academy of Achievement”. Az „Amerikai Teljesítmények Akadémiájának” immár kitüntetett tagja Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott „mRNS-alapú vakcina anyjaként” nevezett biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és a BioNTech cég vezető alelnöke.

A Karikó Katalinhoz kötődő szervezet és a Golden Plate Award kitüntetés története a siker titkait rejti. Az „Aranytányért” öt kategóriában adják át:

  1. művészetek,
  2. közszolgálat,
  3. tudomány és felfedezés,
  4. üzleti élet,
  5. sport.

A díjat megkapta már – többek között – a filmrendező Steven Spielberg, a béke Nobel-díjas Mihail S. Gorbacsov; a Magyarországról indult atomfizikus Teller Ede; a Microsoft Corporation társalapítója, Bill Gates; a profi kosaras Michael Jordan is.

Az Academy of Achievement kitüntetését 2021. december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Twitter-bejegyzése pontosította, hogy a banketten készült fényképen mellette látható Frances H. Arnold adta át az „Aranylemez” éremváltozatát, amelyet a nyakába akasztva viselt, hasonlóképpen a mellette álló, a 2021. évi orvosi Nobel-díjat elnyert Ardem Patapoutianhoz és a 2020-as fizikai Nobel-díjas Andrea Ghezhez.