Ausztria ismét szigorít, már csak harmadik oltással engednek be akadálytalanul

Ausztria ismét szigorít, miután december 12-én oldották fel az előző korlátozásokat, amelyeket még novemberben rendeltek el, igaz a nem beoltottakra vonatkozó zárlatot viszont fenntartották. A mától, azaz december 20-tól hatályos, szigorúbb beutazási szabályok értelmében a karanténmentes beutazás azok számára lehetséges,

  • akik rendelkeznek két oltásról szóló oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással,
  • ezek mellett, kiegészítőleg vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy  rendelkeznek egy harmadik, frissítő oltás felvételének igazolásával.

Amennyiben nem áll rendelkezésre negatív teszteredmény vagy emlékeztető oltás, a beutazó számára kötelező a regisztráció és haladéktalanul tíznapos karanténba kell vonulnia.

Ez tehát a korábbinál is szigorúbb verzió abban, hogy immáron a csak kétszer oltottakat sem engedik be karanténkötelezettség, vagy negatív PCR teszteredmény nélkül: az omikron variáns terjedése miatt a harmadik oltást is kérik. A karantén abban az esetben szűnik meg, amennyiben egy negatív teszteredmény rendelkezésre áll az érintett személynél.

Az oltással nem rendelkezők számára szintén kötelező a regisztráció, ők tíznapos karanténba kerülnek. A karantént akkor lehet elhagyni és befejezettnek tekinteni, ha legkorábban a beutazást követő ötödik napon újabb PCR-tesztet végeznek és annak eredménye negatív. Kivéve, ha:

  • A védőoltás meglétének igazolása vagy a betegségből történő felgyógyulást igazoló tanúsítvány bemutatásának kötelezettsége általánosságban nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az élet vagy egészség veszélyeztetése nélkül nem olthatók be, a terhes nőkre, a diplomata igazolvánnyal rendelkezőkre (továbbá azok alkalmazottaira és a velük egy háztartásban élő személyekre, valamint azokra a személyekre, akik munkaviszonyból eredő kötelezettségeik teljesítése miatt nemzetközi szervezetekhez történő belépésre jogosultak).
  • A felnőtt felügyeletében és kíséretében utazó 12 éven aluli kiskorúak, de a karantén- és a regisztrációs kötelezettség tekintetében ugyanazok a rendelkezések érvényesek rájuk is, mint az őket kísérő nagykorúakra. Ha a felnőtt számára előírt karanténkötelezettség véget ért, a kiskorú is szabadul a karanténból.
  • A 12 éven felüli gyermekek esetében az iskoláskorúak úgynevezett „Ninja Pass” dokumentuma alkalmazható a beutazásnál.

Az ingázók jelenlegi, változatlan feltételekkel léphetnek be december 20-a után is. A rendőrség továbbá javasolja a Konzuli Szolgálat tájékoztatását figyelemmel kísérni. Az információk ide kattintva elérhetőek.