Megjelent egy veszélyesnek tűnő dél-afrikai mutáns Európában, a légiközlekedés leállítását fontolgatják

A koronavírus legújabb variánsa jobb megismeréséig az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a tagországoknak a dél-afrikai régióból – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben pénteken.

Ursula von der Leyen nyilatkozatában közölte azt is, hogy a tudományos világ támogatja az intézkedést, ahogyan a koronavírus-járvány megállítását célzó beoltás fontosságát is hangsúlyozza. Emlékeztetett: az uniós bizottság és a gyógyszergyártó vállalatok között korábban létrejött megállapodások kimondják, hogy a vakcinákat azonnal hozzá kell igazítani az új vírusváltozatokhoz, amint azok megjelennek.

Mint ismert, a B.1.1.529 nevű variánst nemrég Dél-Afrikában fedezték fel, most Belgiumban azonosították egy oltatlan fiatal nőnél. Enyhe, influenzaszerű tüneteket tapasztalt tizenegy nappal azután, hogy Törökországon keresztül Egyiptomba utazott. A nő nem járt Dél-Afrikában, és nem tud róla, hogy kontaktusba került volna bárkivel a régióból. A családtagjainál nem jelentkeztek a tünetek. (via MTI)