Szerdán jött az utolsó adag Pfizer-szállítmány hazánkba

A héten újabb, közel 240 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez a 49. magyarországi szállítmány a két vállalat által
fejlesztett COVID-19 elleni oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége megközelíti a 10.9 millió adagot – áll a cég nyilatkozatában.

Mint írják, a vállalt feltételeknek megfelelő gyakorisággal és egyeztetett mennyiségben szállította Magyarországra vakcináját, 2020. december 26. óta heti rendszerességgel. Az első negyedévben több, mint 1.5 millió adag, a második negyedévben, jelentősen megnövelve a dózisok számát, több mint 4.6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3.2 millió adag vakcinát szállított az országba.

Magyarországra a szerdai napon beérkezett szállítással együtt, a 2020-2021-es évi szerződésben foglalt határidőre leszállították a közel 10.9 millió adag COMIRNATY oltóanyagot. „Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhattunk az ország COVID-19 járvány elleni küzdelméhez” – zárták a közleményt.

Magyarország korábban egyetlen uniós tagállamként jelezte, hogy nem kíván részt venni az uniós vakcinabeszerzés következő szakaszában, vagyis hazánk lemondott 19 millió adag, 2022-re és 2023-ra rendelkezésre álló Pfizer-oltóanyagról.