Az EU egy évről 9 hónapra csökkentené az uniós oltási igazolványok érvényességét

Az Európai Unió javaslata szerint a második adag vakcina beadásától számított 9 hónapig lennének érvényesek az oltási igazolványok a blokkon belüli utazáshoz, ha valaki addig nem kéri az ismétlő dózist írja a Bloombergre hivatkozva a 24.hu.

A lap által megismert dokumentum alapján az Európai Bizottság továbbra is javasolja a tagállamoknak, hogy

  • korlátozások nélkül fogadják az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal beoltott EU-állampolgárokat,
  • január 10-én nyissanak meg minden olyan ország utasai előtt, akik az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott vakcinákat kapták.

A WHO ugyanis már jóváhagyta az AstraZeneca Indiában gyártott változatát, a Covishieldet, a szintén indiai gyártású Covaxint, valamint a két kínai vakcinát, a Sinopharmot és a Sinovacot. A javaslatban új időkorlátot vezetnének be az oltási igazolványok érvényességére:

a második oltást követően 9 hónap lenne az európai szintű igazolvány érvényessége az EU-n belül az utazásokhoz.

Ez eddig ugye egy év volt. Ennek azért van létjogosultsága, mert kutatások szerint 6 hónappal a második dózis beadása után jelentősen csökken a szervezetben az ellenanyag szintje. A felülvizsgálat után a 6 és 17 év közötti gyerekek az Európai Unión kívülről negatív teszttel is beutazhatnának oltás nélkül is. A tagországok ugyanakkor ismételt tesztre kötelezhetik, de akár karanténba is helyezhetik őket.

Az Európai Bizottság várhatóan még csütörtökön délután hivatalos formában is ismerteti elképzeléseit. A javaslatcsomag ezt követően az Európai Tanács elé kerülhet.