Újabb nap, újabb díj Karikó Katalinnak: az idei John Scott-díjat kapta Philadelphiából

A 205 éves amerikai kitüntetés, a John Scott Award Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman legújabb elismerése. A feltalálók különleges díját az Európában dolgozó Karikó Katalin helyett a férje vette át november 18-án a pennsylvániai Philadelphiában.

Az mRNS-technológia orvosi alkalmazását felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikus doktori oklevelet szerző kutató legújabb kitüntetése az a philadelphiai John Scott Award, amelyet 205 éve azért alapítottak, hogy a feltalálókat és felfedezőket elismerjék.

A 2021-es John Scott-díjat Karikó Katalinnak adományozták, mert létrehozta „a stabil és biztonságos mRNS konstrukciót”, ami „lehetővé teszi a gén által kiváltott immunválaszt az emberi szervezetben”. A philadelphiai kitüntetést az ottani Pennsylvániai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissmannal együtt nyerte el. A laudáció szerint az amerikai orvos „munkásságával jelentősen hozzájárult az mRNS kifejlesztéséhez”. Így vált lehetővé „az emberi szervezetben a gén által kiváltott immunválasz”.

A két tudós először 2005-ben publikált kutatási eredményei tették lehetővé az mRNS-alapú COVID-19 elleni vakcinák rekordgyorsaságú kifejlesztését. A Karikó – Weissman kutatópáros philadelphiai egyetemi berkekben elért teljesítényét emeli ki a philadelphiai kitüntetés indoklása. A 1816-ban alapított John Scott-díjat 1919 óta a Franklin Intézet és Philadelphia városi tanácsa adományozza a feltalálóknak és a felfedezőknek.

A kitüntetést John Scott, a 19. században Edinburgh városában élt vegyész hozta létre. A skóciai alapító az általa tisztelt amerikai Benjamin Franklin hagyatékának a kezelésével megbízott philadelphiai társaságot arra szólította föl, hogy támogatásával adományozzon „hasznos találmányokat létrehozó leleményes férfiaknak és nőknek” húsz dollárt meg nem haladó díjat és egy megfelelően feliratozott rézérmet. A John Scott-díjjal 2021-ben is rézérem, oklevél és 10000 dollár, azaz több mint 3 millió 200 ezer forint pénzjutalom jár.

Az ipar, a mezőgazdaság, a tudomány területén dolgozó sok-sok innovátor megkapta a különös kitüntetést. A hosszú névsorból kitűnik a világ legtermékenyebb feltalálója, az amerikai Thomas Edison neve; vagy „a többfázisú villamos energia előállításának, átvitelének, elosztásának és hasznosításának rendszeréért” elismert Nikola Tesla, aki osztrák-magyar állampolgárként született.

Az értékes rézérmet elnyert nők között felfigyelhetünk a radioaktivitást kutató lengyel fizikus és kémikus, a kétszeres Nobel-díjas Marie Curie, vagy az amerikai vegyész Jennifer Doudna nevére, a 2020-as Nobel-díjasra, aki a legbefolyásosabb személyek 2021. évi „Time 100” listájára laudációt írt Karikó Katalinról.

A John Scott Award november 18-i, philadelphiai díjátadó ceremóniáján Karikó Katalint a férje, Francia Béla képviselte. A világhírű felfedező ugyanis több hete Európában tartózkodik. Karikó Katalin a philadelphiai ünnepség előtti napon vette át Berlinben – a BioNTech csapat tagjaként – a „Német Jövő Díjat”.